Tudja-e, miért rágcsálják szét az autó motorterét a nyestek?

nyest
A kábelek szétharapásának hátterében a territóriumvédő ösztönök állnak
Vágólapra másolva!
A nyest, ez az apró menyétféle ragadozó már sok autós életét megkeserítette. A nyest egyik igen  kellemetlen szokása, hogy a szabadban parkoló autók motorterébe hatolva összerágja az elektromos kábeleket, nem egyszer több százezres kárt okozva ezzel. De vajon mi az oka a táplálkozásra alkalmatlan kábelek szétrágásának, és hogyan lehet ezt elkerülni? Cikkünkben erre kerestünk választ.
Vágólapra másolva!

Saját felségterületének tekinti a territóriumán álló autót

A nyest a végbéli tájékán lévő bűzmirigyek váladékával jelöli meg környezete fontos pontjait, így jelölve ki a territóriumát. Az így megjelölt territoriális helyek sorába tartozhat a parkoló autó motortere is. A motor maradék hője miatt itt ráadásul kellemes meleg és szárazság uralkodik a nyest számára a téli hidegben.

Addig általában nincs gond, míg az autóval ugyanazon a helyen parkolunk.

Ilyenkor is előfordulhat, hogy bevackolja magát az állat a motortérbe, de ezzel önmagában még nem okoz kárt, és az autónak ettől nem lesz baja.

A kábelek szétharapásának hátterében a territóriumvédő ösztönök állnak Forrás: Let's Eat Cake

De ha máshol parkolunk, például meglátogatjuk egy barátunkat és az ő házánál tesszük le az autót, akkor már könnyen problémássá válhat a helyzet. Ott ugyanis más nyestek élnek, és a kocsinkból a vetélytárs szaga árad, amit harapásokkal igyekeznek kioltani. Az esetek többségében mindig a megszokottól eltérő helyen történt parkolásnál keletkeznek a nyestek okozta károk.

De mit lehet tenni az autó megvédése érdekében?

Ha hosszabb ideig idegen helyen parkolunk, az ottani nyestek helyezhetik el szagjeleiket az autónkon, és amikor haza megyünk, akkor pedig az otthoni nyestek dúlhatnak a motortérben, mert nem a saját, hanem a vetélytárs szagát érzik.

De hogyan lehet védekezni a nyestek e kellemetlen és gyakran tetemes károkat okozó szokása ellen?

Az egyik lehetseges megoldás a rendszeres motormosás, vagy védelmi berendezés beszerelése. A nyestriasztó védelmi berendezés egy elektromos készülék. Azokon a helyeken, ahol jellemzően bebújhatnak a motortérbe, fémlapocskákat helyeznek el amiket rákapcsolnak egy elektromos elosztóra.

A nyest számára a motortér hője és a műanyag alkatrészek illata is vonzó lehet Forrás: New Mobility News

A nyestreiasztó készülék hasonló módon működik mint a villanypásztor: ha az állat megérinti a fémet, enyhe áramütést szenved ami miatt kerülni fogja az autót. Egyes szakértők azt feltételezik, hogy a lágyító vagy ápolószerként a gumikábelekhez, illetve műanyagokhoz adott bizonyos anyagok is csábítják őket.

A nyestek rendkívül komoly javítási költséggel együtt járó károkat okozhatnak a gépkocsi motorterében ( a kép illusztráció) Forrás: Helvetia.com

Nyugat-Európában már dolgoznak azon, hogy a gumihoz adott anyagokat megváltoztassák a nyestek okozta károk csökkentése céljából. Nedves és hideg éjszakákon a langyos motorház is vonzhatja az apró ragadozókat.

Apró, de rendkívül jól alkalmazkodó és hatékony ragadozó

A nyest a menyétfélékhez sorolt, éjszakai életmódot folytató ragadozó állat. Többnyire szürkület táján hagyja el rejtekét.

Ez az aranyos kis állatka elég sok borsot törhet az orrunk alá Forrás: Pinterest

Erdőben főleg a sziklás részeket kedveli, valószínűleg ez az oka, hogy szívesen telepszik meg épületekben, városokban, falvakban, szőlők présházaiban, mert a házak a sziklákat helyettesítik számára.

Nagyvárosokban sem ritkák.

Párzási ideje június-augusztus, tényleges vemhességi ideje 2-3 hónap, de a kölykök úgynevezett késleltetett terhesség után jönnek a világra 240-290 nap után, többnyire áprilisban. 3-5 kölyökből áll az alom, szemeik az ötödik héten nyílnak, 7-8 hétig szopnak, majd fokozatosan egyre gyakrabban hagyják el a rejtekhelyüket és bár 3 hónapos korukban már önállók, őszig anyjukkal maradnak. Két éves korukra válnak ivaréretté.

A nyest jól alkalmazkodik a városi környezethez is Forrás: DPA/AFP/Fotoreport

Szeretik a gyümölcsöt, éjszakánként a kertek fáin, ribizlibokrain torkoskodnak. Hatékony vadász, főleg rágcsálókat ejt el, de kisebb mértékben madarakat, házi szárnyasokat is, és imádja a tojást amelynek kiszívja a tartalmát, és csak a héjat hagyja hátra.