Nem csak a rossz kondíció lehet az oka, ha testmozgás során hamar elfogy a levegője, fullad, nehézlégzése jelentkezik. A fizikai terhelésre jelentkező asztma a népesség 5-20%-át is érintheti, így panaszok esetén fontos a kivizsgálás. A témával kapcsolatban dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyászt, a Tüdőközpont kérdeztük.


Ez a két tünet segít különbséget tenni

Ha edzés közben hamar kifullad, elfogy a levegője, a háttérben a rossz kondíció is állhat. Ha egyéb panasza nincs, ahogyan folytatja a rendszeres edzéseket, javul a terhelhetősége, a légzési problémák is fokozatosan csökkennek. Fizikai terhelésre jelentkező asztma esetén azonban a panaszok az idő hatására sem változnak jelentősen. Asztmára utal, ha a nehézlégzés, zihálás mellett köhögés is jelentkezik, ez ugyanis nem jellemző, ha csak a rossz kondíció okozza a légzési panaszokat.

Dr. Potecz Györgyi elmondta, hogy a köhögés mellett a fizikai terhelésre jelentkező asztma másik jellegzetessége, hogy a légzési panaszok az edzés után rosszabbodnak. Ha valaki nem elég edzett, a mozgás hatására elfogy a levegője, majd ahogy visszavesz a tempóból, a légzése is normalizálódik. Asztma esetén azonban az edzést követően még 10-15 percig fennállhatnak a légzési panaszok.

D-vitamin hiányos gyerekek és felnőttek esetében rosszabb tüdő légzésfunkciós értékeket és gyakoribb asztmás rohamokat figyeltek meg. A „napfény” vitamint azért is érdemes pótolni, mert szedésével az asztma gyógyszerek hatékonysága is növelhető.Forrás: https://www.tudokozpont.hu/hirek/asztmasoknak-erdemes-d-vitamint-is-szedni

Sok az aluldiagnosztizált beteg

2018-as adat szerint a népesség 5-20%-át érintheti a fizikai terhelésre jelentkező asztma. Ennek ellenére a betegség jellemzően aluldiagnosztizált, mivel az érintettek könnyen a rossz erőnlétre fogják a tünetek jelentkezését. Így azonban könnyen elmehet a kedvük a mozgástól, amivel hosszútávon az egészségüknek sem tesznek jót, diagnózis hiányában pedig az asztmás tüneteik is rosszabbodni fognak. Kezelés nélkül ugyanis várhatóan idővel egyre kisebb terhelésre is légzési panaszaik jelentkeznek.

Ezt tegye, ha panaszai vannak!

Ha testmozgás hatására nehézlégzés, fulladás, köhögés jelentkezik, javasolt a tüdőgyógyászati kivizsgálás. Amennyiben ennek során asztma igazolódik, a beteg számára felírjuk a szükséges gyógyszereket, amelyek segítségével a tünetek kialakulását meg tudja előzni – magyarázza dr. Potecz Györgyi. Asztmával is lehet sportolni, sőt, kifejezetten javasolt is, a panaszmentességhez azonban a megfelelő módon kell alkalmazni a tüdőgyógyász által felírt készítményeket.

(Forrás: Tüdőközpont
www.tudokozpont.hu)