Ritka erszényesfajokat telepítettek át Ausztrália egyik végéből a másikba, hogy megmentsék őket a kihalástól - közölte az Australian Wildlife Conservancy (AWC).

Az Északi Területen fekvő Alice Springs Sivatagi Parkból 60 vörösfarkú erszényesmenyét tett meg 1400 kilométert az Új-Dél-Wales államban fekvő Mallee Cliffs Nemzeti Parkba, hogy annak elektromos kerítéssel övezett, csaknem 10 ezer hektáros területén éljen és szaporodjon a vadon élő ragadozóktól, köztük a rókáktól és az elvadult macskáktól védve.

A Phascogale calura az ötödik faj, amely menedéket kapott a 2020 márciusában ragadozómentessé nyilvánított nemzeti parkban - közölte a természetvédelmi szervezet. A természetvédők legalább 1500 egyedből álló populációra számítanak azt követően, hogy az apró éjszakai emlősök belakták és megszokták új otthonukat. Az áttelepítést jelentős mérföldkőnek nevezte a faj fennmaradása szempontjából Laurence Berry ökológus.

A vörösfarkú erszényesmenyétek közül húszat jeladóval szereltek fel, hogy nyomon követhessék mozgásukat az új élőhelyen. John Kanowski, az AWC vezető tudományos szakértője szerint az állatok csupán néhány hétig fogják viselni a jeladós nyakörveket, amelyekkel azonban még így is "felbecsülhetetlen értékű" adatok gyűjthetők életmódjukról, kedvenc táplálékaikról és rejtekhelyeikről, túlélési arányukról.

Forrás: Wikimedia Commons

A vörösfarkú erszényesmenyétek új szomszédai közt lesz az a 20 erszényeshangyász, más néven numbat, amely ugyancsak ezen a héten érkezett a kontinensnyi ország más vidékeiről, köztük a nyugat-ausztráliai Perth állatkertjéből.

A perthi numbatok december elején kezdték meg 3000 kilométeres utazásukat, amely a járványügyi rendelkezések miatt nyúlt hosszúra. A ritka állatok több mint egy hónapot töltöttek karanténban a dél-ausztráliai Adelaide-ben, ahonnét végül charter légijárattal utaztak tovább.

A Mallee Cliffs Nemzeti Parkban már élnek erszényeshangyászok. Az ökológusok remélik, hogy a friss jövevények hamar elvegyülnek a 2020 végén érkezett csoporttal, és szaporodni fognak. Szakértők szerint a populációk hosszú távú fennmaradása szempontjából létfontosságú a genetikai sokféleség.
A numbatok Mallee Cliffs-be érkezése ugyanakkor nem jó hír a nemzeti parkban élő hangyáknak, mivel a kicsiny erszényes naponta 20 ezer hangyát is elfogyaszt.

Becslések szerint kevesebb mint 1000 erszényeshangyász él Ausztráliában, vagyis a faj ritkább az óriáspandánál.

(MTI/Hszinhua)