Így kapcsoljuk össze az agyunkban a fájdalmat és az étkezést

étkezés, táplálkozás
A vércukorszint és a vérzsírszint a dupla adag pizza elfogyasztása után is csak kismértékben emelkedett
Vágólapra másolva!
Régóta ismert, hogy összefüggés van az étkezés és a fájdalom között, mivel a krónikus fájdalomban szenvedők gyakran küzdenek a súlyukkal. A Del Monte Idegtudományi Intézet kutatói most magyarázatot találhattak erre egy új tanulmányban, amely azt sugallja, hogy az agy motivációért és örömért felelős áramkörei hatással lehetnek arra, ha valaki fájdalmat tapasztal.
Vágólapra másolva!

A táplálkozásban és az egyes ételekben való öröm megtalálása abból fakad, hogy az agyunk hogyan reagál arra, amit eszünk. A PLOS ONE tudományos szaklapban most publikált tanulmányban a kutatók az agy cukorra és zsírra adott válaszát vizsgálták.

– mondta Paul Geha, a tanulmány vezető szerzője a MedicalExpress online tudományos portálnak. – És ez a változás az elhízás kialakulásához is vezethet.

Az étkezés fontos tényező a krónikus fájdalom által motivált viselkedésében Forrás: Pexels

A tudósok zselatinos desszert és puding segítségével megváltoztatták az ételek cukor- zsírtartalmát, illetve az állagát. Azt találták, hogy a betegek egyike sem tapasztalt változást az étkezési szokásaiban ha a cukrot változtatták, ám ha a zsírt, akkor igen.

A kísérlet során az akut derékfájdalmakban szenvedők (akik később felépültek) nagy valószínűséggel elvesztették örömüket a puding elfogyasztása közben,

és nem érezték a jóllakottság jeleit sem, ami az emésztőrendszer és az agy közötti kommunikáció eredménye. Eközben azok a szintén akut derékfájásban szenvedők, akiknek a fájdalma akár egy évig is fennállt, kezdetben ugyanazt a változást tapasztalták az étkezési viselkedésükben. A krónikus derékfájással küzdők azonban arról számoltak be, hogy idővel a magas zsír- és szénhidrát tartalmú ételek, például a fagylalt és a sütemények, „problémássá" váltak számukra.

– magyarázta Geha, aki elsőként írt erről egy tanulmányt, ami a PAIN szaklapban jelent meg, és amelyre a közelmúltbeli kutatások is építenek. – Ezek az eredmények azt sugallják, hogy a krónikus fájdalomban szenvedő betegek elhízását nem feltétlenül a mozgás hiánya okozza, de a fájdalom talán megváltoztatja az étkezési szokásaikat.

A fájdalom és az étkezés között szoros összefüggés van Forrás: Pinterest

A tanulmány résztvevőinek agyi MRI és CT vizsgálata feltárta, hogy a nucleus accumbens – amely az emberi agy olyan régiója, amely kapcsolódik a pszichológiai jutalmazási rendszerekhez és a motivációhoz, valamint amely leginkább a döntéshozatalban játszott szerepéről ismert – támpontokat adhat arra vonatkozóan, hogy ki van kitéve az étkezési viselkedés hosszú távú változásának veszélyével szemben.

A kutatók azt találták, hogy az agy ezen területének felépítése „normális" volt azoknál a betegeknél, akik kezdetben változást tapasztaltak étkezési viselkedésükben, de fájdalmaik nem váltak krónikussá.

Azoknál a pácienseknél azonban, akiknek étkezési viselkedése átlagosnak mondható, de fájdalma krónikussá vált, kisebb volt a nucleus accumbens agyi régió.

Az eredmények arra utalnak, hogy ez a régió kritikussá válik a krónikus fájdalom által motivált viselkedésében. Geha korábbi kutatásai szerint a kisebb nucleus accumbens jelezheti azt is, ha valakinél nagyobb a kockázata a krónikus fájdalom kialakulásának.