Újabb fényes tűzgömb robbant fel Magyarország felett

bolida
A Valentin napi tűzgömb a Magyar Meteoritikai Társaság győri égboltkamerájának a felvételén
Vágólapra másolva!
2022. február 14-én helyi idő szerint este 20 óra 38 perckor rendkívül fényes tűzgömböt örökített meg a Magyar Meteoritikai Társaság győri éggömb kamerája.
Vágólapra másolva!

Több mint három másodpercig látszott, és háromszor robbant

Újabb fényes tűzgömböt detektált a Magyar Meteoritikai Társaság (MMT) Magyar Tűzgömbkamera Hálózatának győri AMS90 jelű allsky7 teljeségbolt kamerája. A rendkívül látványos égi jelenséget helyi idő szerint este 20:38-kor rögzítette a kamera – áll a Magyar Meteoritikai Társaság honlapján közzétette hírben. A 3,5 másodpercig látható jelenség igen gyorsan mozgott, amely a Kos csillagkép (Aries) legfényesebb csillaga, vagyis az alfa Ari Hamal nevű csillagától kiindulva haladt a Cet (Cetus) csillagkép irányába.

A Valentin napi tűzgömb a Magyar Meteoritikai Társaság győri égboltkamerájának a felvételén Forrás: Magyar Meteoritikai Társaság

Az MMT szakemberei szerint a látszó irány és magasság alapján amikor a bolida felvillant, Szlovákia, illetve Ausztria felett lehetett.

A tűzgömb felvillanását a Balatontól keletre a zárt felhőzet miatt nem lehetett látni,

viszont az ország nyugati határvidékén szépen látszott a fényes égi jelenség. A bolida kettő nagyobbat és egy kisebbet robbant, mielőtt kihunyt. Egy Zala megyei szemtanú hanghatásról is említést tett, ami valószínűsíthetően az felrobbanó égítesttől származott.

Egy hónapja is felvillant egy fényes tűzgömb a Dunántúl felett

A csillagászok azt a meteort nevezik tűzgömbnek, amelynek a látszó fényessége eléri vagy meghaladja a - 5 magnitúdó értéket, vagyis a Vénusz fényességét. Nagy átlagban minden ezredik meteor számít tűzgömbnek, de a nagyobb meteorrajok idején, például a Perseidák vagy Geminidák hullásakor ennél gyakrabban is feltűnhetnek tűzgömbök.

A NASA által közreadott kép a Perseidák meteorrajról a Tejút közelében Forrás: MTI/EPA/NASA/Bill Ingals

A tűzgömb kialakulásához legalább egy centiméter vagy annál nagyobb átmérőjű meteoroid légkörbe lépése szükséges. A csillagászok úgy vélik, hogy a legtöbb tűzgömb kisbolygó eredetű anyagmaradvány.

Amennyiben a tűzgömb felfénylését hanghatás is kíséri, akkor beszélünk bolidáról.

Ha a meteor több részre szakad, töbszörös hangrobbanás is létrejöhet. A hangrobbanás kezdeti magassága a sztratoszférában, 30 és 45 kilométer között van.

A Magyar Meteoritikai Társaság (MMT) győri teljes égbolt kamerájának felvétele a 2022 január 13-án kora este felvillant tűzgömbről Forrás: Magyar Meteoritikai Társaság

A hanghatás csak percekkel később hallható a földről. Éves átlagban ötezer bolidát észlelnek a Földön, ezek közül mintegy tucatnyi darabjai érik el a felszínt. Utoljára 2022. január 13-án észleltek a mostanihoz hasonló fényességű tűzgömböt Magyarország felett.

(Forrás: Magyar Meteoritikai Társaság)