Tévedtek a kutatók, nem a SpaceX rakétája fog a Holdba csapódni

Hold
Vágólapra másolva!
Nem a SpaceX, hanem a Csang'e-5-T1 kínai holdszonda rakétája fog hamarosan a Holdba csapódni – derítették ki csillagászok.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt hetekben nagy nyilvánosságot kapott az a hír, miszerint az amerikai SpaceX vállalat Falcon 9 hordozórakétája a Holdnak fog ütközni. A rakéta a Deep Space Climate Observatory (DSCOVR) nevű, űridőjárást vizsgáló műholdját vitte az űrbe még 2015-ben, ám miután azt pályára állította, nem tudott visszatérni a Földre.

A szakértők most megerősítették: a becsapódás valóban meg fog történni, de nem a Falcon 9 fog az égitesttel karambolozni, hanem egy kínai hordozórakéta, a Hosszú Menetelés-3C gyorsítófokozata.

Az eszköz feladata a Csang'e-5-T1 holdszonda feljuttatása volt, ami eredetileg egy későbbi mintagyűjtő küldetés főpróbájának számított.

A Csang'e-5-T1 küldetés rakétafokozata Forrás: Gianluca Masi via Virtual Telescope Project

A földközeli objektumok mozgását nyomon követő szoftver tervezője, Bill Gray hét éve követi nyomon a Falcon 9 sorsát, és egészen mostanáig úgy tűnt, hogy az űreszköz maradványa márciusban a Holdon fog landolni. Az információ kiszivárgását követően azonban levélben megkereste Jon Giorgini, a NASA Sugárhajtású Laboratóriumának munkatársa, aki új számításokkal állt elő;

eszerint a DSCOVR pályája nem a Hold közelében haladt el, így kizárt, hogy a Falcon 9 nekiütközzön az égitestnek.

Az adatok felülvizsgálatát követően Gray új jelöltet talált: a Hosszú Menetelés-3C-t, aminek gyorsítófokozata a 2014-es küldetést követően elveszett. A szakértő szerint az új bizonyítékok azt mutatják, hogy ez az eszköz fog március 4-én, 13 óra 25 perckor a Holdba csapódni.

Az eseményt a Földről egyszerűbb eszközökkel nagy valószínűséggel nem lehet majd észlelni.