Egyre aggasztóbb a folyók gyógyszerszármazék szennyezése

gyógyszer
Egyre több gyógyszerszármazék kerül a természetes vizekbe
Vágólapra másolva!
Világszerte veszélyt jelenthetnek a környezetre és az egészségre a folyókban található gyógyszerszármazékok: egy új kutatás a vizsgált folyószakaszok negyedében talált potenciálisan mérgező mennyiségű gyógyszerszármazékot és más, emberi fogyasztásból származó vegyületet.
Vágólapra másolva!

Globálissá vált a probléma

A kutatók a világ különböző tájain, a Temzétől az Amazonasig, 258 folyó több mint ezer pontján gyűjtöttek vízmintákat. Eredményeik szerint Pakisztán, Bolívia és Etiópia folyói a legszennyezettebbek, míg Izland, Norvégia és az Amazonas vidékének folyói a legtisztábbak közé tartoznak - írja a BBC hírportálja.

Egyre több gyógyszerszármazék kerül a természetes vizekbe Forrás: https://www.allergiakozpont.hu/gyogyszerallergia

Az elemzések során 61 gyógyszerhatóanyagot és az emberi életmóddal összefüggő más vegyületet - például koffeint - találtak a vízmintákban. A kutatás azt is vizsgálta, hogy ezeknek a vegyületeknek a mennyisége meghaladja-e a környezetet már befolyásoló határértéket.

Kajmán úszik az Amazonas vizében. A nagy folyam a legkevésbé szennyezettek közé tartozik Forrás: hemis.fr/CORDIER Sylvain / hemis.fr/Cordier Sylvain

Az amerikai tudományos akadémia lapjában (PNAS) közzétett tanulmány szerint a világ folyóinak gyógyászati vegyi anyagokkal való szennyezettsége globális probléma.

A szennyezés veszélyt jelent az édesvízi élőhelyekre és az élővilágra,

potenciálisan hozzájárulhat az antibiotikumokkal szembeni rezisztencia kialakulásához, továbbá hátráltatja a vízminőség javításával kapcsolatos globális célok elérését is - figyelmeztetettek a kutatók.

Még az Antarktiszon is találtak szennyező anyagokat

A vízminták elemzése szerint minden kontinens folyóiban találtak gyógyszerszennyezést, a nikotin, a koffein és a paracetamol mindenütt felbukkant, beleértve az Antarktiszt is. A folyókban világszerte kimutatták továbbá a bétablokkolókat, antibiotikumokat, antidepresszánsokat, altatókat és antihisztaminokat.

Már az Antarktiszon is kimutatták a kemikálék jelenlétét Forrás: Anadolu Agency/2019 Anadolu Agency/Ozge Elif Kizil

A kutatók megállapították, hogy a legtöbb vegyi anyag koncentrációja alacsonyabb volt annál, hogy ökológiai hatása legyen, viszont a vizsgált helyek több mint negyedében

olyan magas volt a szennyezőanyagok szintje, ami már veszélyt jelenthet a környezetre vagy az emberi egészségre.

Néhány helyen potenciálisan káros koncentrációban találtak bétablokkoló propranololt és ciprofloxacin antibiotikumot. A kutatás szerint az alacsonyabb és közepes jövedelmű országok folyói voltak a legszennyezettebbek.

Összehangolt intézkedések szükségesek a szennyezés feltartóztatására

Nagy-Britanniában a kutatók 12 folyón 54 mintavételi helyet vizsgáltak, és négy kivétellel a walesi Snowdonia hegyvidéki régióban, mindenhol kimutatták a gyógyszermaradványokat.
A projekt társvezetője, John Wilkinson, a vízminták elemzését végző Yorki Egyetem munkatársa emlékeztetett arra,

hogy már több mint két évtizede ismert, hogy a gyógyszerek bekerülnek a vizekbe,

ahol hatással lehetnek az élő szervezetekre.

Szinte az összes természetes vízből kimutathatók már a gyógyszermaradványok Forrás: https://www.allergiakozpont.hu/hirek/antihisztamin-tabletta-gyakori-kerdesek

A kutatás révén azonban "jelentősen bővült a gyógyszereknek a vízi környezetben való globális eloszlásával kapcsolatos tudásunk" - fűzte hozzá.
A vegyi anyagok környezeti hatásainak csökkentéséhez a kutatók szerint globális és összehangolt erőfeszítésekre van szükség.

(Forrás: MTI/PA Media/dpa)