A klímaváltozás miatt gyorsul két virágfaj terjedése az Antarktiszon

Deschampsia antarctica
Deschampsia antarctica, az Antarktisz két őshonos virágó növényének egyike.
Vágólapra másolva!
Csak két honos virágzó növény van az Antarktiszon és mindkét faj terjeszkedésében robbanás történt 2009-2019 között.
Vágólapra másolva!

Először észleltek ilyen jelenséget az Antarktiszon

Az Antarktiszon honos ritka növények gyorsabban növekednek a klímaváltozás miatt, ami potenciális fordulópontot mutathat a régió változó ökoszisztémáját illetően. A tudósok korábban már megfigyelték a klímaváltozás okozta fokozott növényi terjeszkedést az északi féltekén, de ez az első feljegyzett hasonló változás az déli Antarktiszon.

Antarktiszi táj szamárpingvinekkel (Pygoscelis papua) Forrás: https://news.mongabay.com/2022/01/as-climate-change-melts-antarctic-ice-gentoo-penguins-venture-further-south/

Nicoletta Cannone az olaszországi Insubria Egyetem botanikusa és környezettudósa valamint kollégái megmérték a Deschampsia antarctica és a Colobanthus quitensis, az Antarktisz e két őshonos virágzó növényének a növekedését a Signy-sziget számos heyszínén, 2009 és 2019 között.

Ezután összehasonlították megfigyeléseiket a korábbi 50 év vizsgálataival és azt találták, hogy nem csak sűrűbb lett a populáció e helyszíneken,

hanem az éghajlat melegedésével évről évre gyorsabban nőttek a növények.

A Deschampsia nemzetségbeli faj annyit nőtt az elmúlt 10 évben, mint tette korábban 50 év alatt 1960-tól 2009-ig, a Colobanthus quitensis pedig ötször annyit nőtt ugyanezen periódus idején.

Úgy véljük, amit most kezdünk látni, komoly változás, vagy egy fordulópont" – nyilatkozta a csapat egyik tagja, Peter Convey a Brit Antarktiszi Kutatás (British Antarctic Survey) nevű szervezet ökológusa.

Nem alkalmi jelenség, hanem fordulópont

Matthew Darwey az Egyesült Királyság Oban városában lévő Tengertudományok Skót Társaságának botanikusa egyetért azzal, hogy a növényeknek ez a felgyorsult expanziója most már evidenciának számít a régióban. És azt mondja: „Ez a kutatás adja nekünk az első széleskörű adathalmazt, ami azt mutatja, milyen gyorsan és milyen sűrűn terjedhet az antarktiszi növényközösség"

Deschampsia antarctica, az Antarktisz két őshonos virágó növényének egyike. Forrás: https://www.newscientist.com/article/2308214-flower-growth-in-antarctica-is-accelerating-due-to-warming-climate/

Bár más faktoroknak is lehet pozitív hatása a növényzet növekedésre, mint például a csökkenő medvefóka populáció, de a melegedő klímával való kapcsolat világos- mondja Cannone.

Olvadó jég az Antarktiszon Forrás: brytta/Getty Images/iStockphoto

A hőmérséklet növekedése az invazív fajok kolonizációját valamint az őshonos növények gyorsabb növekedését is lehetővé teheti. Ez egy olyan egy hatás,

amit már megfigyeltek az alpesi régiókban,

és ami destabilizálhatja a helyi ökoszisztémákat illetve biodiverzitást.

„Ha a Signy-szigeten megfigyelteket más antarktiszi helyszínekre extrapoláljuk, hasonló folyamat történhet. Ez pedig azt jelenti, hogy az antarktiszi táj és biodiverzitás gyorsan megváltozhat" – fűzte hozzá a kutató.

(Forrás: New Scientist)