Földönkívülire emlékeztető lényt fogtak ki a tengerből

Vágólapra másolva!
Különösen ritka állatot, úgynevezett szellemcápát fogtak ki az új-zélandi Déli-sziget partjainál – jelentette be az Országos Víz- és Légkörkutatási Intézet (NIWA).
Vágólapra másolva!

Áttetsző, kocsonyás testével, hatalmas, fekete szempárjával a fiatal egyed olyan, mintha nem is a Földön született volna. Egyike azon 50 szellemcápa-fajnak (más néven kimérának), amik a tengerek mélyebb régióiban élnek. Mivel egy alig feltérképezett térségben rejtőzködő életmódot folytatnak, elég keveset tudunk róluk.

A kimérák rokonai a (valódi) cápáknak és rájáknak, a közös őstől nagyjából 300 millió éve szakadt el a csoport.

Az újonnan kikelt, újszülött példányt az NIWA szakemberei egy vonóhálós felmérés során fogták be 1200 méter mélyen. Eredetileg egy helyi, kereskedelmileg fontos hal, a kék gránátoshal (hoki) állományát akarták feltérképezni, a szellemcápa csak járulékos fogás volt. Már önmagában a felnőtt kimérák megfigyelése is ritka, egy újszülött példány kifogása pedig valóságos szenzációnak számít.

Forrás: Brit Finucci

Az NIWA közlése szerint a szellemcápák embriói a tengerfenékre rakott petetokokban fejlődnek. Kikelésükig a peték tápanyagokban gazdag sárgájából táplálkoznak.

– nyilatkozta Brit Finucci, az NIWA egyik tudósa.

Forrás: MBARI 2007

A kutatók most genetikai tesztekkel akarják meghatározni, a kifogott kiméra pontosan melyik fajba tartozik. Ezt követően az újszülöttet összehasonlítják egy ugyanabba a fajba tartozó felnőtt egyeddel, hogy alaposabban feltérképezzék, hogyan változik a hal színe, mérete és táplálkozása a fejlődése során.