Elkészült a 19. Országos és 5. Pannon-régiós Sasleltár, a hat résztvevő közép-európai ország összesítésében mintegy 1300 rétisast és 628 parlagi sast, 16 szirti sast és 8 fekete sast figyeltek meg; a sasfajok mellett további 13 ragadozómadár-faj több mint 13 ezer példányát is felmérték a szakemberek - tudatta a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) pénteken az MTI-vel.

Ötödik alaklommal végezték el az átfogó madárszámlálást

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület a nemzetipark-igazgatóságokkal és más civil természetvédelmi szervezetekkel együttműködve idén januárban tizenkilencedik alkalommal szervezte meg a hazánkban telelő sasok éves számlálását - olvasható a közleményben.

Réti sasForrás: MTI/Oláh Tibor

Mint írják, az EU által támogatott PannonEagle LIFE projekt részeként, 2018 óta immáron ötödik alkalommal, az egy időben végzett megfigyelések miatt sasszinkronnak nevezett számláláson

a Kárpát-medence közös téli sastérképe készülhetett el,

a ködös időjárás ellenére is több mint kétezer sas megfigyelésével.

Parlagi sasForrás: Wikipedia Commons

A tájékoztatás szerint a projekthez a környező országok természetvédelmi szervezetei és szakemberei is csatlakoztak. A 660 magyar, szlovák, cseh, osztrák, szerb és román madártani szakember a Kárpát-medence szinte valamennyi jelentős sastelelőhelyét felmérte, így a lehető legpontosabb képet kaphatták az itt tartózkodó sasfajokról és ezek egyedszámáról.

Még mindig rendkívül ritkának számítanak

A közlemény szerint a hazai megfigyelések összesen mintegy 21 613 négyzetkilométert, azaz az ország területének 24 százalékát fedték le. A felmérések a legjobb sasélőhelyekre koncentráltak, így a sasfajok szempontjából az országos állomány jelentős részét, 837-855 rétisast és 405-407 parlagi sast számoltak a kutatók.

Öreg parlagi sas a naplementébenForrás: Morvai Szilárd

A fokozottan védett státuszukhoz viszonyítva nagynak tűnő számok ellenére a sasok még ma is ritkák.

A fenti adatok alapján a felmérés során bejárt sastelelőhelyeken is 100 négyzetkilométerenként mindössze átlagosan mintegy 4 rétisas és körülbelül 2 parlagi sas került lencsevégre.

Fiatal parlagi sas száraz akáconForrás: Morvai Szilárd

A négy sasfajra elkészült régiós összesítés mellett a magyarországi felmérés a korábbi évekhez hasonlóan az összes ragadozómadár-fajra kiterjedt. Bővebb információk a felméréstől a www.parlagisas.hu weboldalon találhatók - áll az összegzésben.

(Forrás: MTI)