A szigorú természetvédelmi intézkedéseknek köszönhetően a hosszúszárnyú bálnák ausztráliai populációja az 1960-as évek 1500-as egyedszmáról mostanra 40 ezresre növekedett. A hatalmas tengeri emlős azonban továbbra is védett faj marad.

Sikerült áttörést elárni a korábban kihalás szélére került faj megmentésében

A veszélyeztetett fajok tudományos bizottságának megállapítása szerint az ausztráliai púposbálna-populáció mérete újra elérte azt a pontot, ahol már nem fenyegeti kihalás - indokolta a döntést szombaton Sussan Ley környezetvédelmi miniszter.

Hosszúszárnyú bálna (Megaptera novaeangliae) a borjával ( a kép illusztráció)Forrás: Biosphoto/Gabriel Barathieu / Biosphoto/Gabriel Barathieu

A kereskedelmi célú bálnavadászat tetőpontjára,

az 1960-as évek elejére már csak mintegy 1500 hosszúszárnyú bálna maradt az ausztrál vizekben.

A kihalás szélére sodort faj vadászatával 1963-ban felhagytak, 1965-ben pedig globálisan védetté nyilvánították a hosszúszárnyú bálnát. Napjainkban 40 ezres becsülik az ikonikus cetfaj ausztráliai populációját.

A hosszúszárnyú bálnák a csodával határos regenerálódást mutattakForrás: UWPhotog/iStock

A környezetvédelmi miniszter szerint a listáról való levétel nem jelenti a faj védelmének megszüntetését, csak a fajmegmentési erőfeszítések sikerének elismerését. "Jelzi, hogy milyen eredményt lehet elérni koordinált cselekvéssel, és a remény üzenetét küldi sok más faj esetében is" – mondta.

Fennmaradnak a rendkíül szigorú védelmi intézkedések

A hosszúszárnyú bálna kétféle állománya, a keleti és a nyugati szaporodik és vándorol az ausztrál vizekben. Vándorló fajként védett marad, a tengeri emlős megölése, megsebesítése, adásvétele, tartása vagy áthelyezése egyik helyről a másikra további is bűncselekmény.

A bálnapopuláció szinte tökéletesen helyreálltForrás: UWPhotog/iStock

Természetvédők szerint a klímaváltozás továbbra is komoly veszélyt jelent az ausztráliai populációra. A tekintélyes állatvédő szervezet, a Humane Society szerint a veszélyeztetett fajok listájáról való levétel "rövidlátó" döntésnek bizonyulhat.

A hosszúszárnyú bálnák 12-16 méteresre nőnek meg, súlyuk elérheti a 30 tonnát.

Egy szokványos évben májusban kezdődik a bálnaleső szezon, amikor bálnanézőhajók sokasága tolong a legjobb helyekért a kelet-ausztráliai partoknál az Antarktiszról a Nagy-korallzátonyhoz ellésre érkező bálnák megfigyelése céljából.

A faj a magyar elnevezését az extrém hosszú mellúszóiról kaptaForrás: Wikimedia Commons

Tavaly korábban nem látott méretű bálnacsordákat észleltek az ausztrál partoknál.
A hosszúszárnyú bálna (Megaptera novaeangliae) megvédése a globális természetvédelem kevés sikertörténetének egyike.

(Forrás: MTI/Hszinhua)