Több ezer éves, egyiptomi gabonatárolók nyomaira bukkantak

egyiptom
Élénk mezőgazdasági és a kereskedelmi tevékenység folyhatot Kom Ombo-ban
Vágólapra másolva!
Egy közös egyiptomi-osztrák régészeti misszió régészei gabonatárolókat és adminisztratív épületeket tártak fel Kom Ombóban, a Nílus folyó keleti partján, Felső-Egyiptomban, az Asszuáni Kormányzóság székhelyén.
Vágólapra másolva!

Kom Ombo eredetileg egy ókori egyiptomi város volt, amelyet Nubt (azaz az Arany Városa) néven is ismerték. Híressé a Kom Ombo temploma miatt vált, amelyet

Szobeknek a víz és a Nílus krokodilfejű istenének, a sólyomként vagy embertesttel és sólyomfejjel ábrázolt Hórusz istennek, valamint Tasenetnofret istennőnek és fiának, Panebtavinak szenteltek.

Az Osztrák Régészeti Intézet 2017-ben a Turisztikai és Régiségügyi Minisztériummal együttműködve kezdett egy projektbe, hogy feltárja az ókori várost és környékét.

A Balatalmi-templom északkeleti részén, a Kom Ombo templom területén végzett ásatások során a szakemberek feltártak egy adminisztratív épületet, amely az első köztes időszakból (időszámításunk előtt 2180-2050) származó helyiségeket rejtett, valamint több mint húsz darab kúpos tárolóhelyiséget, amelyekben egykor valószínűleg gabonát tároltak.

Élénk mezőgazdasági és a kereskedelmi tevékenység folyhatot Kom Ombo-ban Forrás: Ministry of Tourism and Antiquities

– mondta Dr. Abd El-Moniem Asszuán és Núbia régiségeinek igazgatója a Luxor Timesnak, amit a HeritageDaily online tudományos portál idéz. – A patkánycsontok és bélsár megléte emelett kártevőfertőzést is bizonyít a tárolóhelyiségekben.

Ebben az időszakban Kom Ombo a mezőgazdaság és a kereskedelmi tevékenység ismert központjának számított, amit most a régió mezőgazdasági iparának adminisztrációjával és elosztásával kapcsolatos legújabb felfedezés is bizonyít.