Fény derült a titokra: a kutatók megfejtették, hogy zsugorították a fejeket

Vertical
An Ecuadorian shrunken human head from the Peruvian jungle in south America is displayed at the 'Ripley's Believe It or Not' museum, in central London, on August 21, 2008. Famous for being weird, strange and bizarre, the new attraction opened on August 20, 2008. AFP PHOTO/Shaun Curry (Photo by SHAUN CURRY / AFP)
Vágólapra másolva!
A zsugorított fejek készítése sokáig az amazóniai bennszülöttek titka volt. A közelmúltban azonban egy folyóirat részletesen beszámolt a fejzsugorítás módszeréről.
Vágólapra másolva!

A dél-amerikai bennszülött törzsekről kialakult ijesztő képhez nagyban hozzájárult, amikor kiderült, hogy sokan közülük fejvadászok, ráadásul a levágott fejeket valamilyen különleges eljárással zsugorítják és tartósítják. Az 1800-as évek végén, az 1900-as évek elején Európából és Észak-Amerikából induló kalandvágyó utazók közül sokan zsugorított koponyát hoztak haza szuvenírként. Az 1930-as években - mai áron számolva - 25-350 amerikai dollárt adtak egy-egy ilyen fejért. Az üzlet annyira virágzott, hogy rengeteg hamisított - például lajhárfejből vagy más állatok fejéből készült - koponya került piacra.

Megfőzték a fejeket

A valódi és a hamis zsugorított fejek, avagy zanzák között valóban nagyon nehéz különbséget tenni. Steven Rubenstein, az Ohiói Egyetem antropológia professzora szerint a múzeumokban kiállított fejek jó része (még az amerikai természettudományi múzeumban lévők is) hamisítványok. Teljesen biztosan csak DNS-elemzéssel lehet kiszűrni a hamisítványokat, de melyik utazó jár hordozható DNS-szekvenátorral?

A zsugorított fejek fontos szerepet töltöttek be több indiántörzs életében. A Peru északi és Ecuador déli részén élő jivaro indiánok például a csatában megölt ellenség levágott fejéből készítettek zanzákat. A zsugorítás spirituális szertartása alatt az ellenfél fejét főzéssel és melegítéssel gondosan kicsinyítik. A szertartás célja az, hogy igyekezzenek bezárni az ellenség szellemét, és megóvni gyilkosát a spirituális bosszútól. Más törzsek varázserőt tulajdonítanak a zsugorított koponyáknak. De hogyan tudják az indiánok lekicsinyíteni az emberi fejeket?

Ecuadori zsugorított fej egy londoni kiállításon Forrás: AFP/Shaun Curry

A Today I Found Out című folyóiratban Staci Lehman által leírt eljárás meglehetősen hátborzongató. Először is egy vágást ejtenek a fej hátsó, nyaki részén, majd leválasztják a bőrt és a hajas fejbőrt a koponyáról, hogy különböző ütemben lehessen zsugorítani őket. (A koponyát magát nem használják fel, hanem a segítő szellemnek tartott paninak vagy anakondának ajánlják fel.) Ezután összevarrják a szemhéjakat és a szájat fapeckekkel zárják le. A tényleges zsugorításhoz a fejet (pontosabban a fej bőrös részét) egy nagy edénybe helyezik, és gondosan kiszámított ideig főzik.

Harmadára zsugorodott

Amikorra kiemelik az üstből, a fej nagyjából az eredeti méret egyharmadára zsugorodik össze, a bőr sötét, gumiszerű. Ezután a bőrt kifordítják, és az esetleges húsmaradványokat késsel lekaparják. A letisztított bőrt ezután visszafordítják, és a hátul ejtett vágást összevarrják. Ezzel azonban még nem ért véget a folyamat. A fejet tovább zsugorítják úgy, hogy forró köveket és homokot helyeznek bele. Ez egyúttal ki is "cserzi", tartósítja a belső részt.

A mai amazóniai őslakosoknál természetesen már nem fordul elő fejzsugorítás Forrás: AFP/Rodrigo Buendia

Miután a fej elérte a kívánt méretet és teletöltötték kis kavicsokkal és homokkal, további forró köveket alkalmaznak az arc külső oldalán, hogy rögzítsék és formálják az arcvonásokat. A bőrt faszénhamuval dörzsölik be, hogy sötétítsék, valamint, hogy - a törzs tagjainak hite szerint - megakadályozzák a bosszúálló lélek kiszökését. A kész terméket tűz fölé akasztják, hogy megfeketedjen és megkeményedjen, végül a peckeket eltávolítják az ajkakból és zsinórral kötik össze azokat.

A zsugorított fejek árusítása Dél-Amerika legtöbb országában az 1930-as évek óta tiltott. Sokak állítása szerint nagyjából húsz év óta már nem készítenek új zsugorított fejeket. Ezt ugyan többen kétségbe vonják, de valószínű, hogy a számunkra elborzasztó szokás előbb-utóbb végleg eltűnik.