Nagy kiterjedésű római villakomplexum maradványait azonosították

mozaik, Homérosz, Iliasz
Ritka, Homérosz Iliászát ábrázoló mozaikot fedeztek fel az Egyesült Királyságban
Vágólapra másolva!
A Leicesteri Egyetem csapata a Historic England kutatóival együttműködve tavaly novemberében jelentette be egy Homérosz Iliászát ábrázoló, nagy méretű mozaik felfedezését az angliai Rutlandben található Luffenham közelében. A geofizikai tanulmány és további régészeti értékelések most több épületet is azonosítottak a területen.
Vágólapra másolva!

A mozaik felfedezése gyorsan felkerült a nemzetközi címlapokra, miután nagyon kevés olyan struktúra került elő a római korból, amely az Iliász történetét ábrázolja Akhilleusz és Hektor trójai herceg legendás csatájáról. A régészek akkoriban arra a következtetésre jutottak, hogy

a tizenegyszer csaknem hét méteres mozaik egy villaépület étkezőhelyiségének a padlóját képezhette, amely a Krisztus utáni 3-4. századra datálható, a késő római időszakra.

Egy 2021-ben elvégzett geofizikai tanulmány és további régészeti értékelések ezután több, úgynevezett „támogató" épületet azonosítottak, köztük egy folyosós csűrt, egy lehetséges fürdőházat, kör alakú építményeket, valamint egy sor épületeket határoló árkot.

Ritka, Homérosz Iliászát ábrázoló mozaikot fedeztek fel az Egyesült Királyságban Forrás: University of Leicester Archaeological Services

A SUMO Geophysics Ltd. új geofizikai tanulmányának részeként a geofizikusok ezúttal földradarral és magnetometrikus eszközökkel vizsgálták meg a szélesebb területet;

kiderült, hogy a villakomplexum egy körülbelül öt futballpálya nagyságú területet fed le. A lakóépületek mellett a felmérési adatok jellemzői egy kertre, fürdőházra, kápolnára és mauzóleumra utalnak.

– mondta Dr. John Gater, a SUMO Geophysics Ltd. munkatársa a BBC-nek, amit a HeritageDaily online tudományos portál idéz. – Egy mozaikot találni mindig izgalmas dolog, ám az egész komplexumot megtalálni, amelynek ez a része, igazán lenyűgöző.

A Leicesteri Egyetem által vezetett és a Historic England által finanszírozott ásatási munkálatok még ebben az évben folytatódnak.

Kapcsoló cikk:
A föld alatt rejtőzött a ritka, Homérosz Iliászát ábrázoló mozaik