Többévtizedes mélypontjára apadt az antarktiszi jégtakaró

Antarktisz
Antarktiszi éjszaka
Vágólapra másolva!
Több mint négyévtizedes mélypontjára süllyedt februárban az antarktiszi tengerjég kiterjedése - közölte hétfőn az Európai Unió Copernicus Légkörmegfigyelő Szolgálata.
Vágólapra másolva!

A hónap egészében átlagosan 27 százalékkal volt kisebb az antarktiszi jégtakaró az 1991-2020-as évek átlagánál, és az eddigi legalacsonyabb szintjére süllyedt a mérések 1979-es kezdte óta.

Főleg a Ross-, a nyugati Amundsen- és az északi Weddell-tengerben volt kisebb a tengerjég kiterjedése a szokásosnál - közölte a Copernicus.

Ennél jobban alakult a helyzet az Északi-sarkvidéken, ahol csak 2 százalékkal volt kisebb februárban a tengerjég kiterjedése a sokévi átlagnál. A Copernicus mérései szerint a globális átlaghőmérséklet februárban 0,2 Celsius-fokkal haladta az 1991-2020-es évek februárban mért átlagát, jóval elmaradva a 2016-os, a 2017-es és a 2020-as csúcsértékektől.

Antarktiszi éjszaka Forrás: Kenrick Turner

Európában különösen enyhe volt a február, a hőmérsékletek 2 százalékkal haladták meg a sokévi átlagot, ám távolról sem döntöttek rekordot. Az eddigi legmelegebb február, amelyet 1990-ben mértek, 1,6 fokkal volt melegebb az ideinél.

Az EU klímafigyelő szolgálata havonta tesz közzé globális jelentést műholdak, hajók, repülőgépek, meteorológiai állomások által mért adatok és modellszámítások alapján.