Leukémia tünetei- ezért tapasztalja őket

kemoterápia
A hagyományos kemoterápiának sok káros mellékhatása lehet
Vágólapra másolva!
A leukémiát gyakran nehéz észrevenni, mivel a jelek és tünetek más betegségekre is jellemzőek. Azonban, ha valaki tudja, mikre kell figyelni -főleg, ha azok tartósan jelen vannak- az segíthet abban, hogy hamarabb orvoshoz forduljon és fény derüljön az állapotra. Dr. Kárpáti Ágnes, a Trombózis-és Hematológiai Központ onkohematológusa a leukémiára jellemző panaszokat és azok okait ismerteti.
Vágólapra másolva!


Fáradtság

Egy felmérés szerint a leukémiás betegek 56%-a panaszkodik fáradtságra a diagnózis felállításáig. A leukémia- vagy bármilyen rák- esetén a beteg rendkívüli vagy tartós kimerültséget tapasztal, amely már zavarja a mindennapi tevékenységeket is. Az érintetteknek nincs energiájuk, és nehezen tudnak egyszerű feladatokat elvégezni. Az ártalmatlan és a kóros fáradtság közötti különbség feltárása kulcsfontosságú lehet és felhívhatja a figyelmet kezdődő rákos megbetegedésekre, köztük a leukémiára is. A rák miatt fellépő fáradtságot nem lehet orvosolni szabadsággal, nyugalommal és jó éjszakai pihenéssel. Mivel a panaszt az állapot miatt fellépő vérszegénység is okozza, ügyeljen az olyan tünetekre is, mint a légszomj, szédülés, illetve a sápadt bőr, hiszen ezek is mind figyelemfelhívó jelek lehetnek.

Éjszakai izzadás

Az erős éjszakai izzadásról a betegek kb. 30%-a számol be. A probléma olyan mértékű is lehet, hogy az ágynemű vagy a pizsama átázik (annak ellenére, hogy nem túl meleg a szoba). Ennek oka egyrészt az, hogy a leukémia nagyobb kockázatot jelent a fertőzések kialakulására, mivel szervezete nem termel elegendő védősejtet a fertőzések ellen. Fertőzés közben a szervezet automatikusan megemeli a hőmérsékletét, hogy segítsen leküzdeni a kórokozókat. Másrészt nem csak a fertőzések ellen emeli meg a test a hőmérsékletet, hanem amiatt is, mert a szervezet megpróbálja elpusztítani a leukémiás sejteket, vagyis a daganatos sejtek elleni immunválasz része.

Kék-zöld foltok a bőrön, véraláfutások

A betegek 24%-a gyakori zúzódásokat, véraláfutásokat tapasztal. A problémát az egészséges vérlemezkék hiánya, vagy egyes heveny leukémiákhoz társuló véralvadási zavar is okozhatja. A csontvelő egy szivacsos szövet, amely a csont közepén található. Őssejteket tartalmaz, melyek különböző vérsejtté fejlődnek. Heveny leukémia esetén a csontvelő túlzott mennyiségű kóros fehérvérsejtet kezd termelni. Ezek a sejtek felhalmozódnak és „kiszorítják" a normál vérsejteket a csontvelőben, megakadályozva azok termelődését. Az egyik olyan vérsejt típus, amelyet a gyorsan osztódó leukémiás vérsejtek kiszoríthatnak, azok a vérlemezkék, amik a véralvadás korai fázisáért felelősek. Heveny leukémia esetén -mivel a szervezet nem képes elegendő vérlemezkéket termelni, és bizonyos heveny leukémiákhoz fokozott alvadási zavar is társul, mely során a vérlemezekék fokozottan használódnak fel a véralvadékban - a véralvadás is zavart szenved, és thrombocytopenia is fellép. Idült limfoid leukémiánál a trombocitopéniát nem csak a leukémiás sejtek felszaporodása okozza a csontvelőben, hanem a vérlemezkék a periférián az autoimmun folyamatok következtében szét tudnak esni. Mindezen folyamatok hatására gyakori vérzések, véraláfutások jönnek létre.

A leukémiát gyakran nehéz észrevenni, mivel a jelek és tünetek más betegségekre is jellemzőek. Azonban, ha valaki tudja, mikre kell figyelni -főleg, ha azok tartósan jelen vannak- az segíthet abban, hogy hamarabb orvoshoz forduljon és fény derüljön az állapotra. A terápia személyre szabott, sok mindentől függ. A kezelés így többféle is lehet: kemoterápia, sugárterápia, biológiai terápia, csontvelő átültetés. Forrás: https://www.tromboziskozpont.hu/leukemia

Gyakori fertőzések

Felmérések szerint a leukémiás betegek 20%-a tapasztal gyakori vagy ismétlődő fertőzéseket. Leukémia esetén a fertőzések vissza-visszatérnek, mert szervezete nem termel elegendő fehérvérsejtet az immunrendszer megfelelő működéséhez. Ez azt jelenti, hogy nem tudja gyorsan elpusztítani a szervezetbe bejutott káros mikroorganizmusokat.

Személyre szabott terápia

Dr. Kárpáti Ágnes, a Trombózis-és Hematológiai Központ onkohematológusa elmondta, a leukémia terápiáját több minden határozza meg: figyelembe kell venni a leukémia típusát, a beteg életkorát, a progressziót, egyéb betegségeket stb. A kezelés így többféle is lehet: kemoterápia, sugárterápia, biológiai terápia, csontvelő átültetés.

(Forrás: Trombózis-és Hematológiai Központ
www.tromboziskozpont.hu)