5 kiváltó ok a fülviszketés hátterében

fül,fül-orr-gégészet,  fülvizsgálat
A hallójárat-gyulladát gyakran a helytelen fültisztítás okozza, ha a fültisztító pálcikával erősen dörzsöljük, vagy túl tisztítjuk a fület, eltávolítva azt a természetes védőréteget, a fülzsírt, amire szükség van ahhoz, hogy benne a kórokozók megtapadhassanak és a fülből kifelé természetes úton távozzanak. A hámréteg védő funkciója különböző kozmetikumok használata miatt is csökkenhet, például hajlakk vagy hajzselé is irritálhatja a bőrt.
Vágólapra másolva!
Banális kiváltó okai is lehetnek, de komolyabb problémákra is figyelmeztethet. A gyakori fülviszketést előidéző okokat dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Fül-orr-gégeközpont orvosa foglalta össze.
Vágólapra másolva!


Túlzásba vitt fültisztítás

A bőrszárazság a fül bőrét is érintheti, ezért aki egyébként is szenved ettől a problémától, a fülviszketés is megnehezítheti a mindennapjait. A helyzet fokozódik, ha túlzásba visszük a fültisztítást. A fül bőre ugyanis a túl gyakori tisztítástól is kiszáradhat, egy bizonyos mennyiségű fülzsírra tehát szükség van ahhoz, hogy ezt megelőzzük.

Meglévő bőrbetegségek

Az olyan krónikus bőrbetegségek, mint az ekcéma és a pikkelysömör a fül területén is panaszokat is okozhatnak. A fokozott bőrszárazság és bőrviszketés megfelelő kezelés nélkül további problémákhoz vezethet. A fül gyakori piszkálásával ugyanis könnyen felsérthetjük az érzékeny bőrt, így pedig a kórokozók könnyen bejuthatnak és fertőzéseket is okozhatnak. Ilyen esetben fontos a fül bőrének megfelelő ápolása, ebben kérjük bőrgyógyász segítségét.

A hallójárat-gyulladát gyakran a helytelen fültisztítás okozza, ha a fültisztító pálcikával erősen dörzsöljük, vagy túl tisztítjuk a fület, eltávolítva azt a természetes védőréteget, a fülzsírt, amire szükség van ahhoz, hogy benne a kórokozók megtapadhassanak és a fülből kifelé természetes úton távozzanak. A hámréteg védő funkciója különböző kozmetikumok használata miatt is csökkenhet, például hajlakk vagy hajzselé is irritálhatja a bőrt. Forrás: https://www.fulorrgegekozpont.hu/

Fülbetegséget is jelezhet

A hallójárat-gyulladás főként a nyári szezonban gyakori, az uszodában, vízben felázott bőr miatt alakulhat ki fertőzés. Ilyenkor a tünetek elsősorban a fülcimpán, külsőfül területén jelentkeznek, de a viszketés lehet egyéb fülbetegségek tünete is.

Túl sok fülzsír

A nem megfelelően végzett fültisztítás során előfordulhat, hogy a fülzsírt csak egyre beljebb toljuk, ez pedig könnyen fülzsírdugó kialakulásához vezethet. Alkati kérdés is lehet, egyesek hajlamosabbak a fülzsírdugó kialakulására, emellett nyáron, a fokozott verejtékezés miatt, illetve idősebb korban is gyakrabban fordul elő. A fülviszketés mellett a fülzsírdugó átmeneti halláscsökkenést is okozhat. Eltávolításával ne kísérletezzünk otthon, kérjük fül-orr-gégész segítségét!

Amíg fül-orr-gégész nem vizsgálta át a fület, nem tudhatjuk, hogy milyen állapotban van a dobhártya. Amíg az épségéről nem vagyunk meggyőződve, inkább semmit ne csepegtessünk a fülbe, mert többet ártunk vele, mint használunk. Forrás: https://www.fulorrgegekozpont.hu/tunetek/fulfajas

Allergiás reakció

A fülviszketés lehet allergia, bőrirritáció tünete is. Hallókészülék, fülhallgató vagy füldugó használata kapcsán előfordulhat, hogy a műanyag bevonat irritálja az érzékenyebb bőrű személyek fülét, illetve akár allergiás reakció is jelentkezhet. Az allergia egy másik megjelenési formája a szénanátha. Ilyen esetben orr, szem vagy a garat viszketését gyakran kíséri a hallójárat viszketése is.
Ha pedig a bőrtünetek a fülcimpán jelentkeznek, ahol a fülbevalóval érintkezik a bőr, a háttérben rendszerint fémallergia áll. A leggyakoribb kiváltó ok az ékszerek készítésénél felhasznált fémek közül a nikkel. A fülviszketés mellett égő érzés, bőrpír is jelentkezhet. Allergiavizsgálattal meg lehet határozni, hogy pontosan melyik fém okozza a tüneteket és azt a továbbiakban kerülni kell.

(Forrás: Fül-orr-gége Központ
www.fulorrgegekozpont.hu)