Ötven éve lezárt tartályokat nyitottak fel a NASA tudósai

Partial Lunar Eclipse Weather ASTRONOMY FULL MOON
16 July 2019, Baden-Wuerttemberg, Baden-Baden: The moon crosses the shadow of the earth at the total lunar eclipse. Photo: Michael Kappeler/dpa
Vágólapra másolva!
Több mint fél évszázada lezárt holdminták tárolóit nyitották fel a NASA szakemberei – írja az IFL Science tudományos portál.
Vágólapra másolva!

A hat Apollo-küldetés során számos holdmintát szállítottak az űrhajósok a Földre, ezek többségét a megérkezést követően a kutatók szinte azonnal elemezték. Az akkori műszerekkel ugyanakkor a lehetőségek még igen korlátozottak voltak, a mai technikával már jóval több mindent ki lehet deríteni az égitestről hozott kőzetdarabokról. Sajnos a kőzetek többségéből a tudományos szempontból oly fontos gázok már rég eltűntek, így hiába van több lehetőségünk, nem tudjuk többet vizsgálni őket.

Létezik azonban két tartály, amit még az Apollo-17 misszió során hoztak a bolygóra, és idáig zárva voltak. A tudósok most felnyitották a tárolókat.

Alex Meshik, a St. Louis-i Washington Egyetem professzora elmondta, a holdmintákat 50 évig egy olyan vákuumtartályban tartották, amelyet egy külső vákuumtárolóba helyeztek. A pakkokat teflon tasakokba tették, amiket végül egy gondosan elszigetelt pincében őriztek.

Kutatók a tárolók felnyitása közben Forrás: NASA

Meshik és csoportjának feladata a tárolók szakszerű, gondos felnyitása volt. Egyelőre nem lehet biztosra megmondani, sikerülhet-e értékelhető mintákat nyerni belőlük. Elképzelhető, hogy minden óvintézkedés ellenére a Holdról származó gázok már elszivárogtak, vagy földi anyagokkal szennyeződtek.

A kiáramlott molekulákat a tudósok befogták, most azt nézik, távozik-e még további gáz a kőzetekből. A kinyert minták elemzése folyamatosan zajlik, eredmények néhány hét múlva várhatóak.