A bőrrák és egy sor más autoimmunbetegség között találtak genetikai kapcsolatot ausztrál kutatók.

A Journal of Investigative Dermatology folyóiratban publikált tanulmányt az ausztrál QIMR Berghofer Orvosi Kutatóintézet tudósai készítették.

Kutatásuk eredményei szerint a melanomában, a bőrrák egy súlyos formájában szenvedő emberek számos génben osztoznak az autoimmunbetegségben szenvedőkkel.

A genetikai kapcsolatot 36 ezer melanomában szenvedő és nem bőrrákos ember vizsgálatával mutatták ki: a kutatás hét új, a betegséggel összefüggésbe hozható gént fedezett fel. Az új gének közül többet olyan autoimmun betegségben szenvedő páciensben is megtaláltak, akik például reumás láztól vagy a cöliákiától szenvedtek.

Matthew Law, a tanulmány vezető szerzője, a QIMR vezető kutatója elmondta, hogy nagy mennyiségű adat összesítésére volt szükség a genetikai kereszteződések megtalálásához. Magyarázta szerint azt vizsgálták, hogy egy bizonyos genetikai variáns mennyire gyakori a melanomás pácienseknél és a melanomában nem szenvedőknél.

Law rámutatott, hogy a felfedezés azért jelentős, mivel feltárhatja azt a fiziológiát, amely hajlamossá teszi az embereket a bőrrák és az autoimmunbetegségek kialakulására, és elvezethet a jövőbeni kezelésekhez.

A kutatás eredményei azért is fontosak, mert a rákhoz kapcsolódó géneket hordozó személyek célzottabb vizsgálatát szorgalmazza.

IllusztrációForrás: Dreamstime

Ausztráliában a melanoma szűrése nagyrészt eseti jellegű. Vagyis az ember vagy maga megy el a szűrésre, vagy véletlenül szűrik meg" - magyarázta, hozzátéve, hogy ha tudnák, hogy mely csoportoknál áll fenn a kockázat, testreszabottabb szűrőprogramot lehetne megvalósítani a válogatás nélküli szűrés helyett.

Law hangsúlyozta a melanomával kapcsolatos genetikai kutatások folytatásának jelentőségét, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy "a megelőzés jobb, mint a gyógyítás".

A melanoma a bőrrákos halálesetek több mint 80 százalékát okozza, és Ausztráliában a férfiak körében a második leggyakoribb rákos megbetegedés. A kormányzati Cancer Australia becslése szerint 2021-ben 1315 ember halt meg melanomában.

(MTI/Hszinhua)