Több tízmillió baktérium melegágya: a konyhai szivacs

konyhai szivacs
A kutatók felfedezték, hogy a szivacs a legtöbb laboratóriumi berendezésnél barátságosabb környezetet hoz létre a mikrobiális sokféleség számára
Vágólapra másolva!
Egy új tanulmány szerint a konyhai szivacsok tökéletes táptalajt jelentenek a baktériumok számára. A kutatók azt találták, hogy ezek az eszközök köbcentiméterenként körülbelül 54 millió baktériumot képesek befogadni, köszönhetően a mikroorganizmusok számára optimális fizikai tulajdonságaiknak: levegősek, nedvesek és tele vannak ételmaradékokkal.
Vágólapra másolva!

A baktériumok különböző módon lépnek kölcsönhatásba az élőlényekkel. A Duke Egyetem kutatóinak egy csoportja most arra volt kíváncsi, hogy a különböző típusú, néhány mikrométeres, sejtes mikroorganizmusok szétválasztása hogyan befolyásolhatja ezeket. Azt találták, hogy

a „kiegyensúlyozott elválasztási szint a legjobb választás" a legtöbb baktériumtípus számára – és pontosan ezt kapják egy konyhai szivacsban.

A Nature tudományos folyóiratban publikált tanulmány szerint a konyhai szivacsok különböző méretű „szektorokra" vannak osztva, ami pont megfelel azoknak a baktériumoknak, amelyek az elszigetelt környezetet részesítik előnyben, de azoknak is, amelyek más organizmusok közelében szeretnének lenni.

Tehát a szivacs minden szempontból kitűnő táptalaj a mikrobiális közösségek számára.

A szakemberek most azt találták, hogy azok a baktériumok, amelyek a szűk helyeken, például a szivacs kis pórusaiban szaporodnak, nem zavarják a többi organizmust, így több hely marad számukra, míg a szivacs nagyobb területei lehetővé teszik az egymmástól függő mikrobák túlélését is. Ha tehát ezt ó ételmaradékokkal kombináljuk, ideális hely lesz a baktériumok számára.

– mondta Lingchong You, a tanulmány szerzője a ZME Science online tudományos portálnak. – Bebizonyítottuk, hogy egy olyan összetett közösségben, amelyben a fajok között pozitív és negatív kölcsönhatások vannak, létezik egy közepes mértékű integráció, amely maximalizálja az együttélést.

A kutatók felfedezték, hogy a szivacs a legtöbb laboratóriumi berendezésnél barátságosabb környezetet hoz létre a mikrobiális sokféleség számára Forrás: https://scitechdaily.com/

A kutatók vonalkóddal jelölték meg az E. coli törzsek egy csoportját, hogy nyomon kövessék populációjuk növekedését. A baktériumokat különböző kombinációkban keverték össze a laboratóriumi növesztőlemezeken, különféle potenciális életterekkel, hattól több mint 1500 kis mélyedésig.

A nagy kutak lehetővé tették a baktériumok szabad keveredését, míg a kicsikben megtarthatták magukat. A kisebbek és a nagyobbak is olyan közösséggé fejlődtek, ahol csak egy-két törzs maradt életben. A kutatók hasonló kísérletet végeztek egy konyhai szivaccsal is, és sokkal változatosabb baktériumkörnyezetet találtak.

A tudósok azt tanácsolják, hogy legyünk figyelmesek és cseréljünk rendszeresebben a szivacsot a konyhában,

vagy legalább is találjunk módot a tisztításukra. Egy korábbi, 2017-es tanulmány a szivacsok heti rendszerességgel történő cseréjét javasolja.