A Helikon Kastélymúzeum tükörtermének felújításával rokokó stílusú étkezőszalont alakítanak ki a keszthelyi Festetics-kastélyban, az egykori gróf-hercegi család ebédlőjének lehető leghitelesebb másaként.

Sikerült eredeti berendezési tárgyakat is visszaszerezni

A projektet és a berendezési tárgyakat is bemutató keddi rendezvényen Virág Zsolt, a Nemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogram végrehajtásáért felelős miniszteri biztos felidézte, hogy 2011-ben jelölték ki a kastélymúzeum fejlesztési irányát, amelyben hangsúlyos elem volt, hogy miként lehet pótolni, visszavásárolni a kastély egykori lakóinak műkincseit, használati tárgyait.

A keszthelyi Festetics-kastély épülete és az előtte lévő díszudvar. A kastély építését 1745-ben a Festetics család tagjaként Festetics Kristóf kezdte. Az akkoriban 34 termes épületet a XVIII. és XIX. században háromszor átépítették, bővítették. Ma a 101 helyiségből álló barokk kastély egyike Magyarország 3 legnagyobb ilyen stílusban épített kastélyánakForrás: MTI/H. Szabó Sándor

A második világháború idején eltűnt vagy az azokhoz hasonló értékeket a hazai és a külföldi műtárgypiacokról, gyűjtőktől igyekeznek beszerezni, erre az elmúlt években is voltak példák - említette a miniszteri biztos. A keddi projektbemutatón egy 2020-ban, a bécsi Dorotheum árverésén megvásárolt, egykor a család tulajdonában álló, hatdarabos aranyozott ezüstkehely-készletet mutatott be, amelyek a tükörteremben felállított 12 személyes asztal díszei lesznek.

Festetics Tasziló herceg, a kastély egykori híres tulajdonosaForrás: Wkimedia Commons

Virág Zsolt kitért arra, hogy egy ezüstkamrát is kialakítanak a keszthelyi kastélyban,

így újra létrehozható lesz a hercegi kincstár a további, folyamatos bővítéssel.

A keszthelyi étkező tartozékainak vásárlására több mint 24 millió forintot biztosítottak a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kht. (NÖF) keretéből, amivel létrehozhatták a nemzeti kastélyprogram egyik legkiemelkedőbb műtárgyegyüttesét.

Ez Magyarország leglátogatottabb műemlék kastélya

A rokokó vagy neorokokó stílusú berendezési tárgyak, étkészletek egy része a 19. századból származó, 12 személyes, 192 darabos evőeszközkészlet, amelynek mintegy hét kilogramm a súlya. Az asztal közepén aranyozott bronz asztaldíszek, gyertyatartók kapnak helyet különféle kiegészítőkkel - ismertette.

Keszthely leghíresebb látványossága a Festetics-kastélyForrás: peter89ba/Pixabay

Hozzátette, hogy

egy 1870 körül Franciaországban készült szövött szőnyeg is a berendezéshez tartozik,

továbbá azok a XV. Lajos korabeli rokokó székek, valamint karosszékek, amelyeket szintén egy külföldi átverésen tudtak megvásárolni. Ugyancsak itt helyezik el a Festetics Tasziló monogramjával díszített, karmazsinvörös díszkartust, vagyis tölténytáskát.

A Kastély egyik korábbi tulajdonosa, Festetics ImreForrás: Kőszegi Városi Múzeum

Szilágyi Szabolcs, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgató-helyettese a bemutatón arról beszélt, hogy a Keszthelyre látogató turisták több mint 80 százaléka már az első teljes napján felkeresi a kastélymúzeumot. A mobiltelefonok cellaadatai szerint tavaly mintegy 430 ezren fordultak meg a kastélynál.

A Festetics kastély parkjaForrás: Uhryn Larysa/Shutterstock

Az MTÜ törekvése az, hogy minél több hasonló, nemzetközi színvonalú, négyévszakos turisztikai attrakció várja a vendégeket Magyarországon. Zala megyébe csak a Kisfaludy szálláshelyfejlesztési program részeként 34,5 milliárd forint támogatás érkezett, de idén folytatódik a három keszthelyi strand fejlesztési programja is - ismertette a vezérigazgató-helyettes.

Folyamatban van a tükörterem teljes restaurálása is

Évente csaknem 10 millió turista mintegy 29 millió vendégéjszakát tölt a magyarországi szálláshelyeken, néhány mutatóban már sikerült a járvány előtti adatokat is elérni. Keszthelyen tavaly 51 ezer vendég 163 ezer éjszakát töltött, 84 százalékuk belföldi volt. A vendégszám 21 százalékkal haladta meg a 2020-as adatot, és csaknem megközelítette a 2019-est - ismertette Szilágyi Szabolcs.

A Balaton partján fekvő történelmi város népszerű turisztikai célpontForrás: shutterstock

Pálinkás Róbert, a Helikon Kastélymúzeum ügyvezető igazgatója kiemelte,

hogy a keszthelyi az ország leglátogatottabb kastélya,

a Covid-járvány előtt évente több mint 240 ezer vendéget fogadott, tavaly pedig 190 ezret, több mint ötven százalékuk visszatérő vendég. Az intézmény jelenleg 18 pályázati projektet valósít meg - nagyobb részt európai uniós forrásból -, amelyek értéke meghaladja a 12 milliárd forintot, ezek egyebek közt érintik a kastély felújítását, a park kibővítését és a fenékpusztai majorság rekonstrukcióját.

A Mátyás korabeli kocsi replikája a Festetics-kastély hintómúzeumábanForrás: MTI/Varga György

Nemrégiben fejeződött be mintegy másfél milliárd forintos költségből egy új dioráma kialakítása a vadászati kiállításon,

az első magyarországi kocsi replikájának építése,

illetve a kastély tükörtermének teljes körű restaurálása. Ez utóbbi a leendő főúri étkezőszalon kialakításának ad helyet a jövőben - tette hozzá az igazgató.

Forrás: Olga2019/Shutterstock.com

Nagy Bálint, Keszthely polgármestere, országgyűlési képviselő-jelölt (Fidesz) azt hangsúlyozta, hogy a Festeticsek öröksége a térség egyik legjelentősebb turisztikai vonzereje, a kastély folyamatos fejlesztése az egész ország javát is szolgálja.

(Forrás: MTI)