Még mindig érvényben van a tűzgyújtási tilalom!

tűz, lázbérci erdőtűz
A Lázbérci Tájvédelmi Körzetben égő erdő.
Vágólapra másolva!
A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrei naponta segítenek egy-egy tűz továbbterjedésének megakadályozásában, és a tűz eloltásában, ezért ismételten szeretnék felhívni a figyelmet arra, hogy hazánk egész területén tűzgyújtási tilalom van érvényben! – írja a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság honlapján.
Vágólapra másolva!

Mint arról már korábban is beszámolt a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság, a várható időjárás, a jelentős csapadékhiány, az alacsony holt biomassza nedvességtartalom és a megnövekedett tűzesetszám miatt, indokolt volt a fokozott tűzveszély kihirdetése és a tűzgyújtási tilalom életbeléptetése valamennyi megyére mintegy két héttel ezelőtt.

A csapadékhiányos, napos időjárás miatt teljesen kiszáradt az 1, 10, 100 órás holt biomassza nemcsak erdőterületen, hanem minden vegetációtípusban. A gondatlan és szándékos tűzhasználat miatt megnövekedett a vegetációtüzek esetszáma a tűzgyújtási tilalommal nem érintett megyékben is.

A gondatlan és szándékos tűzhasználat miatt megnövekedett a vegetációtüzek esetszáma.


A kiszáradt talaj és biomassza miatt gyors tűzterjedés alakul ki kisebb szél vagy lejtőhatás esetén is. Megnő a keletkező tüzek intenzitása, a tűz nemcsak fiatal erdőtelepítéseket, erdőfelújításokat veszélyeztethet, hanem a 4-5 méter magas fiatalosokat is. Nő a tüzek ugrótűz potenciálja, ami tovább gyorsíthatja a tűzterjedést. Az esetleges lokális kis mennyiségű csapadék sajnos nem jelent változást a tűzkockázatban, erdőnél le sem ér a felszínre, nyílt területen a szél és napsütés órák alatt felszárítja.

A Lázbérci Tájvédelmi Körzetben égő erdő. Forrás: https://www.bnpi.hu/hu/hir/meg-mindig-ervenyben-van-a-tuzgyujtasi-tilalom

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrei az Igazgatóság működési területén naponta segítenek egy-egy tűz továbbterjedésének megakadályozásában, és a tűz eloltásában. Az alábbi felvétel a Sáta és Nekézseny közötti területen készült hétfő délután.

A kontrollálatlan gyújtogatások élőhelyek és életközösségek sokaságát veszélyeztetik. Figyeljünk környezetünkre, védjük értékeinket!

A Lázbérci Tájvédelmi Körzetben égő erdő. Forrás: https://www.bnpi.hu/hu/hir/meg-mindig-ervenyben-van-a-tuzgyujtasi-tilalom

Februárban már beszámolt a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság arról, hogy minden esztendőben tapasztalják, hogy tél végén, kora tavasszal gyújtogatások során hazai gyepterületeink jelentős része leég.

Számtalan vizsgálat, tapasztalat bizonyítja, hogy ebben az emberi felelőtlenségnek, tudatlanságnak meghatározó szerepe van.

Sajnos az utóbbi évek telei nemcsak enyhék, de nagyon szárazak is, ami segíti a szabadtéri tüzek keletkezését. Már február elején szinte minden napra jutott már tűzeset, az ózdi járásban több tucat helyen vált gyep, nádas vagy cserjés a lángok martalékául. A gyújtogatók a város melletti Natura 2000 területet sem kímélték, egy kiterjedtebb tűz 23 hektáros részt károsított. A tüzek oltásában a hivatásos tűzoltók mellett sokszor erdészek, természetvédelmi őrök is részt vesznek.

A kontrollálatlan gyújtogatások élőhelyek és életközösségek sokaságát veszélyeztetik. A februári tűz még szerencsére korai fejlődési állapotban találta a növényeket, így csak a leghamarabb virágzó leánykökörcsinek első hajtásai perzselődtek meg. Forrás: https://www.bnpi.hu/hu/hir/ne-gyujtsd-meg-tuzbe-vesznek-termeszeti-ertekeink

A tüzek megfékezése évről-évre rengeteg anyagi és emberi erőforrást igényel, a természeti értékek pusztulása mellett környezetvédelmi, közegészségügyi problémákat is okoz: megnő a levegőben a korom-/hamutartalmú szállópor mennyisége, az illegálisan lerakott hulladék elégésével pedig tovább emelkedik az égbe jutó káros, mérgező, nem egyszer rákkeltő anyagok aránya.

A kontrollálatlan gyújtogatások élőhelyek és életközösségek sokaságát veszélyeztetik. A februári tűz még szerencsére korai fejlődési állapotban találta a növényeket, így csak a leghamarabb virágzó leánykökörcsinek első hajtásai perzselődtek meg. Egy később, a virágzási, szaporodási időszakban keletkező, áprilisi gyújtogatás sok százmilliós kárt tud okozni. Természeti értékeink messze földön híresek, próbáljuk közösen megóvni őket!

A Lázbérci Tájvédelmi Körzetben égő erdő. Forrás: https://www.bnpi.hu/hu/hir/meg-mindig-ervenyben-van-a-tuzgyujtasi-tilalom

Jó lenne, ha felismernék végre az emberek - akár szándékosan, akár véletlenül, figyelmetlenségből -, mekkora károkat tudnak okozni, s lakossági összefogással sikerülne véget vetni a vegetációtüzeknek.

Az aktuális tűzgyújtási tilalomról és a tűzgyújtási szabályokról az www.erdotuz.hu vagy a www.katasztrofavedelem.hu honlapon elhelyezett térképen tájékozódhatnak.