Neolitikus szentélyt tártak fel a jordániai sivatagban

jordániai sivatag
A jordániai sivatagban talált szentély
Vágólapra másolva!
A jordániai sivatagban feltárást végző régészek egy körülbelül 9000 évvel ezelőtti neolitikus szentélyt tártak fel. A felfedezést egy jordán-francia közös csapat tette a Khashabiyeh-hegység Badia régiójában, akik két álló követ találtak, amelyek faragott emberalakokat ábrázolnak, valamint egy oltárra és tűzhelyre bukkantak.
Vágólapra másolva!

Az egyik ilyen álló kövön egy emberi alak, a másikon pedig egy „sivatagi sárkány" típusú szerkezet kisméretű makettje látható, amely gyakran megtalálható Jordánia keleti részén, valamint az izraeli Negev-sivatagban és az egyiptomi Sínai-félsziget sivatagos síkságán.

Ezeket a „sivatagi sárkányokat" a vadállatok csapdázására használták, amelyek hosszú, száraz kőfalakból állnak, amelyek a tetején összecsukódnak és egy zárt térbe nyílnak, amelyet a korabeliek a zsákmány levágására használtak.

A szakemberek szerint a kövek mögött tengeri kövületekből álló, strukturált lerakódás található, amelyek közül több függőlegesen vagy meghatározott irányban van elrendezve, valamint különféle kisebb álló kövek, állatfigurák és megmunkált kovakő tárgyak is megbújnak itt.

A jordániai sivatagban talált szentély Forrás: SEBAP

A Jordan hírügynökség szerint a szentély egy neolitikus táborhely lehetett,

amely a közeli „sivatagi sárkányokhoz" kötődött, és amelyet a vadászok ünnepi felajánlásokra és állatáldozatokra használtak.

A HeritageDaily online tudományos portálnak nyilatkozó kutatók úgy vélik, hogy a szentélyt és a „sivatagi sárkányokat" az építőik kulturális, gazdasági, sőt szimbolikus életük központjának tekintették ezekben a marginális zónákban. Különleges vadászokként valószínűleg félig földalatti, körkörös formában épített házban éltek, ellentétben a szomszédos „Termékeny Félhold" népeivel, akik nagyrészt földművelésből tartották fenn magukat.