Több száz felfedezetlen emlősfaj rejtőzhet a vadonban

Crocidura caudipilosa, cickány
Crocidura caudipilosa, az egyik újonnan felfedezett cickányfaj.
Vágólapra másolva!
Az új prediktív modellek szerint az emlősök a legtöbbet kutatott állatok közé tartoznak a Földön, mégis potenciálisan több száz leíratlan faj rejtőzhet még mindig a vadonban. Úgy tűnik, ezen eddig ismeretlen lények többsége kistestű, például denevérek, rágcsálók és cickányok. Méretük valószínűleg megnehezítette a szakértők számára a morfológiai különbségek azonosítását, ami azt jelenti, hogy egyes fajok taxonómiai szempontból egy csoportba kerültek.
Vágólapra másolva!

A tudósok ezeket a rejtett fajokat a „biológiai sokféleség helyettesítő karaktereinek" nevezik. Azzal érvelnek, hogy miután nem tudjuk, hogy léteznek, ezért ezeket a lényeket nem vehetik figyelembe az evolúcióelméletben, a táplálékláncban vagy a természetvédelmi munkák során.

– magyarázta Bryan Carstens, az Ohio Állami Egyetem biológusa a ScienceAlert online tudományos portálnak. – Nem lehet tudni, hogy különböző fajokról van szó, hacsak nem végzünk genetikai elemzést.

Crocidura caudipilosa, az egyik újonnan felfedezett cickányfaj Forrás: https://www.newscientist.com/article/2302280-fourteen-new-species-of-shrew-discovered-on-an-indonesian-island/

A legújabb prediktív modellek szerint az emlősök több mint 80 százaléka valószínűleg már megkapta a hivatalos osztályozást. Mivel több mint 6400 emlősfajt írtak le, ez a szakemberek szerint azt jelenti, hogy még mindig több mint ezer ismeretlen faj szorul hivatalos osztályozásra.

A PNAS tudományos szaklapban publikált tanulmányban a kutatók gépi tanulás segítségével több mint 4000 emlős génszekvenciáit, valamint földrajzi és biológiai adatait elemezték, majd azonosították, hogy mely taxonok rejtőzhetnek a legnagyobb valószínűséggel rejtett fajok között.

Kiderült, hogy az előrejelzések szerint Délkelet-Ázsia például az azonosítatlan emlősfajok központja lehet.

Mind az evolúciós, mind a genetikai modellek becslése szerint a világnak ez a régiója rejti a fajgazdagsághoz képest a legnagyobb arányban a „diverzitás helyettesítő karaktereit".

Számos sünféle is megbújhat még a vadonban, amit nem ismerünk Forrás: YouTube

Egy indonéziai tanulmány a közelmúltban 14 új cickányfajt azonosított, amely 1931 óta a legnagyobb új emlősszám, amelyet egyetlen dokumentumban részleteztek.

A jelenlegi modell azt találta, hogy a legtöbb, világszerte le nem írt emlős olyan rendekbe tartozhat, mint a denevérek, rágcsálók, valamint a cickányok és sündisznók. Ezek általában a szélesebb földrajzi tartományokban is megtalálhatók, ahol a hőmérséklet és a csapadék viszonylag nagy ingadozást mutat, például a trópusi esőerdőkben.

A szerzők szerint tanulmányuk megerősíti a meglévő igényeket a taxonómiai kutatásokba való nagyobb befektetésre, különösen az alulvizsgált és le nem írt taxonok esetében, amelyek csendesen a kihalás előtt állnak.