Földönkívüli eredetű fegyverrel harcolt a fáraó

Vágólapra másolva!
A világűrből származik Tutanhamon tőrének vasból készült pengéje.
Vágólapra másolva!

A jelenleg a kairói Egyiptomi Múzeumban kiállított tőrt 1925-ben írta le Howard Carter amatőr régész, aki arról vált nevezetessé, hogy felfedezte Tutanhamon sírját. A fáraó fegyverének pengéje rozsdamentes, homogén fémből, gazdagon díszített markolata pedig aranyból készült. Hüvelye szintén arany és ugyancsak pazar küllemű: egyik oldalát liliomok, a másikat tollak ékesítik, végén pedig egy sakálfej található.

Forrás: robertharding via AFP/Robert Harding Productions/Robert Harding Productions

A penge összetételét röntgenfluoreszcens spektrometriával vizsgálták szakértők. Az eredményekből kiderült, hogy a tőr vasanyaga meteoritból származik. A pengében nagy arányban van jelen nikkel, ami a szakértők szerint egyértelműen az űrbéli eredetre utal. A vasmeteoritok főleg vasból és nikkelből állnak, mellettük kisebb mennyiségben előfordul még kobalt, foszfor, kén és szén.

A vasércből készült történelmi tárgyak nagyjából 4 százaléknyi nikkelt tartalmaznak,

Tutanhamon tőrében azonban a nikkel aránya 11 százalék volt.

Az alábbi forgatható háromdimenziós animáción alaposabban megszemlélhetjük a különleges tárgyat.

Az ókori egyiptomiak a vasmeteoritoknak különösen nagy jelentőséget tulajdonítottak; az égből érkező isteni jelnek tekintették őket és értékes tárgyakat készítettek belőlük. A legrégebbi ismert vasmeteoritból előállított egyiptomi tárgyak Kr. e. 3200-ban készültek.