Valaki visszacsempészte Charles Darwin eltűnt naplóit a Cambridge-i Egyetem könyvtárába

Horizontal
A copy of Darwin's book the "Origin of Species" is pictured in front of a life size stone bust of Charles Darwin at London's Natural History Musuem, 08 June 2006. 'The Kohler Darwin Collection' is the largest and most comprehensive collection of books by and about Charles Darwin in the world, and is also the biggest purchase in the Natural History Museum's history. AFP PHOTO/SHAUN CURRY (Photo by SHAUN CURRY / AFP)
Vágólapra másolva!
Visszacsempészte valaki Charles Darwin eltűnt naplóit a Cambridge-i Egyetem könyvtárába: azt a két könyvecskét, amelyek 22 éve tűntek el, egy rózsaszín ajándéktáskában hagyta ott egy ismeretlen a könyvtár padlóján- írja a BBC News.
Vágólapra másolva!

A kisméretű, bőrkötésű füzetek értéke sok millió font.

Ezek egyikében szerepel az evolúcióelméletet felállító Darwin híres életfa-rajza is.

A BBC 15 hónapja adott hírt arról, hogy a naplók eltűntek, és a könyvtár világszerte felhívásban kérte, hogy jelentkezzen, aki tudja, hol lehetnek.

„A fajok eredete" című könyvének egy példánya látható Charles Darwin életnagyságú kő mellszobra előtt a londoni Természettudományi Múzeumban, 2006. június 8-án. Forrás: AFP/Shaun Curry

Az egyetem könyvtárosa, Jessica Gardner elmondta:

a naplók most már biztonságban vannak, nem sérültek meg, az állapotuk jó.

A naplókat eredeti kék dobozukban szolgáltatta vissza az ismeretlen, és a rózsaszín ajándéktáskába egy barna borítékba csúsztatott, nyomtatott üzenetet is tett, amelyen ez olvasható:

Az ajándéktáskát március 9-én a könyvtár nyilvános részén, Gardner irodája előtt találták meg, ahol nincs biztonsági kamera.

A kéziratos naplókat utoljára 2000 novemberében látták, amikor belső kérésre elvitték őket a könyvtárból egy fotózásra. Csak két hónappal később, a rutinellenőrzéskor derült ki, hogy a naplók eltűntek.

Először arra gondoltak, hogy rossz helyre tették vissza őket a mintegy tízmillió könyvet, térképet és kéziratot tartalmazó könyvtárban.

De felkutatásuk sikertelen volt, és Gardner végül 2020-ban arra a megállapításra jutott, hogy feltehetően ellopták az értékes kéziratokat, ezért értesítette a rendőrséget és az Interpolt.

Charles Darwin (1809-1882) Forrás: Roger-Viollet via AFP/© Jacques Boyer / Roger-Viollet/Jacques Boyer

A megkerült naplókat megvizsgáló szakértők szerint nem hamisítványok, és épségben kerültek vissza a könyvtárba.
A Darwin-naplókat jelenleg a könyvtár biztonsági raktárában őrzik, de júliusban kiállítják majd egy Darwin-kiállításon.

Sem az egyetem, sem a rendőrség nem tudta még megállapítani, hogy ki vitte el a naplókat és ki csempészte vissza őket a könyvtárba,

a vizsgálat ezért tovább folytatódik. A hatóságok továbbra is várják azok jelentkezését, akik segíteni tudnák a nyomozást.