Tovább késlekedik a NASA holdrakétájának főpróbája, mert technikai problémák akadályozták meg az üzemanyag-utántöltési tesztet.

Vasárnap és hétfőn is megpróbáltak majdnem 38 ezer hektoliter üzemanyagot betölteni a 98 méter magas Space Launch System (SLS) hordozórakétába. Az első kísérlet a kilövőállás ventilátorai miatt hiúsult meg, a másodikat pedig egy elromlott szelep akadályozta.

A visszaszámlálási teszt az utolsó fontos mérföldkő a rakéta régóta várt indítása előtt. A hordozórakétával az Orion legénységi kapszulát utasok nélküli tesztrepülésre küldik a Holdhoz, amelyet megkerül, majd visszatér a Földre. A NASA a tesztet júniusra tervezi.

Jim Free, a NASA illetékes munkatársa kedden egy Colorado Springsben megrendezett konferencián elmondta, hogy az üzemanyag-feltöltési teszteléssel egyelőre megvárják, amíg pénteken a SpaceX négy utast felvisz a Nemzetközi Űrállomásra (ISS). Az utasok a Kennedy Űrközpontból szállnak fel, egy kilométernyire az SLS rakéta kilövőállásától.

Forrás: AFP/Joel Kowsky

A NASA 2024-ben legénységet küld a Holdhoz, 2025 körül pedig újra megkísérlik a holdraszállást. Utoljára 1972-ben jártak a Holdon a NASA Apolló-programjának űrhajósai.

(MTI/AP)