Rémisztő szörny bukkant elő a sötétből egy filmforgatás közben

Vágólapra másolva!
Nagyon különös kinézetű, eltérő méretű és színű szemekkel rendelkező piros tintahalat filmeztek le a tenger mélyén – írja a Live Science tudományos portál.
Vágólapra másolva!

Az állatot a tudomány epertintahalként (Histioteuthis heteropsis) ismeri. Nevét onnan kapta, hogy piros színe és fekete, magszerű pöttyei a népszerű gyümölcsre emlékeztetnek.

Az észlelés még a múlt hónapban történt, az állatot egy automatikus tengeralattjáró vette videóra nem messze Kalifornia partjaitól, 725 méter mélyen.

– nyilatkozta a portálnak Bruce Robison, a Monterey Bay Aquarium Research Institute (MBARI) tengerkutató szervezet munkatársa.

Forrás: MBARI

Az epertintahal köpenye (vagyis a fejet és csápokat nem tartalmazó testrész) 13 centiméter hosszú. A két szemnek eltérő szerepe van: míg a nagyobb, bal oldali látószerv felfelé néz és a zsákmány árnyékát érzékeli, addig a jobboldali kisebb szem lefelé tekint, és a potenciális préda vagy ellenség biolumineszcens villanásait fürkészi.

A drasztikusan eltérő méretű szemek miatt a fajt a köznyelv tréfásan kancsal tintahalnak is nevezi.

Az állat feltűnő színének hármas szerepe van: segíti a pártalálást és a rejtőzködést a mélyben, valamint elriasztja az ellenfeleket. Az epermagszerű képződmények fotofórák, vagyis olyan apró szervek, amik baktériumokkal közreműködve, kémiai folyamatok révén állítanak elő fényt, hogy a tintahal hatékonyabban a környezetbe olvadhasson.