Nagyon különös kinézetű, eltérő méretű és színű szemekkel rendelkező piros tintahalat filmeztek le a tenger mélyén – írja a Live Science tudományos portál.

Az állatot a tudomány epertintahalként (Histioteuthis heteropsis) ismeri. Nevét onnan kapta, hogy piros színe és fekete, magszerű pöttyei a népszerű gyümölcsre emlékeztetnek.

Az észlelés még a múlt hónapban történt, az állatot egy automatikus tengeralattjáró vette videóra nem messze Kalifornia partjaitól, 725 méter mélyen.

Sokszor látjuk őket (négyből egy merülés során találkozunk velük), de azért mégsem olyan gyakoriak" – nyilatkozta a portálnak Bruce Robison, a Monterey Bay Aquarium Research Institute (MBARI) tengerkutató szervezet munkatársa.

Forrás: MBARI

Az epertintahal köpenye (vagyis a fejet és csápokat nem tartalmazó testrész) 13 centiméter hosszú. A két szemnek eltérő szerepe van: míg a nagyobb, bal oldali látószerv felfelé néz és a zsákmány árnyékát érzékeli, addig a jobboldali kisebb szem lefelé tekint, és a potenciális préda vagy ellenség biolumineszcens villanásait fürkészi.

A drasztikusan eltérő méretű szemek miatt a fajt a köznyelv tréfásan kancsal tintahalnak is nevezi.

Az állat feltűnő színének hármas szerepe van: segíti a pártalálást és a rejtőzködést a mélyben, valamint elriasztja az ellenfeleket. Az epermagszerű képződmények fotofórák, vagyis olyan apró szervek, amik baktériumokkal közreműködve, kémiai folyamatok révén állítanak elő fényt, hogy a tintahal hatékonyabban a környezetbe olvadhasson.