Először láttak kalmárt, amint változtatja a bőrszínét

kalmárok
Meglepő módon változtatták a színüket a megfigyelt kalmárok
Vágólapra másolva!
A polipok és a tintahalak az álcázás híres mesterei, a tudomány már többször rögzítette, ahogy a tevékenységük vagy környezetük alapján képesek megváltoztatni a színüket. Az állatok így olyan jól beleolvadnak a környezetbe, hogy gyakorlatilag láthatatlanná válnak. Bár a tudósok gyanították, hogy a kalmárok is rendelkezhetnek ezzel a képességgel, de a kísérletek csak a közelmúltban erősítették meg ezt.
Vágólapra másolva!

A kalmárok (Teuthida) a fejlábúak (Cephalopoda) közé tartoznak és szeretnek a nyílt óceánban élni, ahol a világos bőrük miatt tökéletesen beleolvadnak a vízbe és a felette pislákoló napfénybe. Ez a fajta megjelenés azonban könnyű célponttá tette őket az óceán fenekén, így

a biológusok úgy vélték, hogy a talán alkalmazhatnak valamiféle adaptív álcázást is.

Felmerült azonban a probléma, miszerint ilyent még senki sem látott „működés" közben, mert a kalmárokat nehéz megfigyelni az óceán fenekén, és köztudottan nehéz őket fogságban tartani.
Az Okinawa Institute of Science and Technology Graduate University (OIST) japán kutatói Okinawában őshonos nagyúszójú kalmárokat tenyésztettek, amelyeket egy tartályban tartottak. Egy nap meglepetés érte őket, amikor az algákat tisztították a tartályból: a szakemberek megdöbbenve észlelték, hogy a kalmárok színe megváltozott, hogy megfeleljen az algák megjelenésének.

Ez a véletlen felfedezés sarkallta egy irányított kísérlet elvégzésére őket, amit a Scientific Reports tudományos szaklapban publikáltak.

Meglepő módon változtatták a színüket a megfigyelt kalmárok Forrás: Okinawa Institute of Science and Technology Graduate University (OIST).

A szakemberek több kalmárt helyeztek egy tartályba, amelynek az egyik felét megtisztították, a másik felét viszont algák borították.

A tartály belsejében egy vízalatti kamerát helyeztek el, a tartály fölé pedig egy normál kamerát függesztettek fel, hogy rögzítsék a színváltozásokat. Amikor a kalmárok a tisztított részen úsztak, megőrizték jellegzetes világos színüket, ám amikor az algák fölé emelkedtek, a bőrük azonnal sötétebb lett.

– mondta Dr. Zdenek Lajbner, a tanulmány egyik szerzője a ZME Science online tudományos portálnak. – Ez is azt mutatja, milyen keveset tudunk ezekről a csodálatos állatokról.

A most publikált tanulmány rávilág arra is, hogy az óceán fenekének környezete milyen fontos szerepet játszhat a kalmárok túlélésében, így nagyban hozzájárulhat megőrzésükhöz.