Afrika a Kiskunság közepén

Richter Safari Park
A Richter Safari Park húsvétkor nyitja meg kapuit a látogatók előtt, Nagykőrös határában
Vágólapra másolva!
A maga nemében egészen egyedülálló vállakozásba vágta fejszéjét a nagy múltú Richter család nyolcadik generációs leszármazottja, ifj. Richter József. A Richterek a magyar cirkusztörténelem legendás alakjai, és nagyon úgy tűnik, hogy most ifj. Richter József egy merőben szokatlan új projekttel fogja még tovább öregbíteni a család hírnevét. A nemzetközi állatvédelmi irányelveket követve ugyanis a Magyar Nemzeti Cirkusz megválik a vadállataitól, amelyek számára ifj. Richter József egy, az eredeti hazájukra emlékeztető és szabadságot biztosító, a nagyközönség számára is nyitott szafaripark létesítését határozta el. A Budapestről jól megközelíthető Richter Safari Park április 14-én nyitja meg kapuit a látogatók előtt. A Nagykőrös határában fekvő park a felnőttek és gyermekek számára egyaránt különleges élményt és egzotikus kalandokat kínál.
Vágólapra másolva!

Amikor megérkeztünk a Nagykőrös határába megálmodott vadonhoz, a Jurassic Parkra emlékeztető kapuban álló szafariruhás ranger figurája már előre sejttette, hogy nem akármilyen világ vár ránk odabent, a kerítésen túl.

A Richter Safari Park húsvétkor nyitja meg kapuit a látogatók előtt, Nagykőrös határában Fotó: Polyák Attila - Origo

A várakozás közben a távolból csíkos zebrák, a bekötő úton pedig a dél-amerikai Andok hangulatát felidéző jámboran kérődző magányos láma vonta magára a figyelmünket. Hamarosan befutott ifj. Richter József is, hogy végigkalauzoljon bennünket a Kiskunságra varázsolt szavannán.

Magyarországon számos állatkert üzemel, de tudomásom szerint ez lesz az ország első, és mindeddig egyetlen olyan autós szafari parkja, ahol a kelet-afrikai szafarikhoz hasonlóan, a látogtók gépkocsin járhatják be a terepet. Hogyan, illetve honnan jött a nagykőrösi szafari park ötlete?

Nyolcadik generációs cirkuszi dinasztia tagja vagyok, a felmenőim kivétel nélkül a cirkusz világában éltek és dolgoztak. Amióta az eszemet tudom, mindig is állatokkal foglalkoztam egyfajta családi hagyományként.

Ifj. Richter József élete az állatok iránti szeretet és tisztelet jegyében telik Fotó: Polyák Attila - Origo

Az állatok iránt érzett szeretet és felelősség így elválaszthatatlan része lett az életemnek. Tíz éve kerültem kapcsolatba egy német szafari park tulajdonosával, és ott szerettem bele az ötletbe. A szafari park létesítésének gondolatát az is tovább erősítette bennem, hogy a Magyar Nemzeti Cirkusz a nemzetközi állatvédelmi irányelveket követve elhatározta, hogy megválik a vadállataitól.

A park állatai mivel megszokták az embert, barátságosak a látogatókkal Forrás: Elter Tamás - Origo

Az egykori cirkuszi vadállatok elhelyezésére viszont fő szabályként a különböző hazai, vagy esetleg külföldi állatkertekben nyílna lehetőség. Nem tudtam megbarátkozni azzal a gondolattal, hogy azok az állatok, amelyekkel együtt nőttem fel és amelyek olyanok számomra mint a családtagok, szétszóródjanak a világban. Sajátos módon a végső lökést a szafari park megvalósításához a 2020 márciusában kitört Covid-járvány adta.

Forrás: Elter Tamás - Origo

A járványügyi korlátozások miatt be kellett szüntetnünk az előadásokat, így bevétel nélkül maradtunk. Szadára vonultunk vissza, ahol volt egy öt hektáros területünk. Egyfajta kényszermegoldásként próbáltuk ki itt és ekkor a parknyitást. Még bennünket is megdöbbentett az a siker, amit ez a mini vadaspark hozott. Ekkor vált véglegessé bennem a már tíz éve dédelgetett álom, a nagy szafari park megvalósítására.

És miért éppen Nagykőrösre esett a választás?

Eleinte a főváros közvetlen közelében kerestük az állatpark számára megfelelő területet, de részben adminisztratív akadályok, másrészt pedig a horribilis ingatlanárak miatt végül le kellett erről mondanunk. Hosszas keresgélés után kötöttünk ki Nagykőrösön. A város határában fekvő terület több szempontból is ideálisnak bizonyult ahhoz, hogy itt építsük fel a Richter Safari Parkot.

Fotó: Polyák Attila - Origo

Egyrészt a ligeterdőkkel tarkított klasszikus kiskunsági síkság egy kicsit emlékeztet a kelet-afrikai szavannákra, másrészt pedig itt kellő nagyságú, összesen 32 hektáros területhez sikerült hozzájutnunk. Az sem utolsó szempont, hogy a park nagyon jól megközelíthető az M5-ös autópályáról, és egészen a Richter Safari Park főbejáratáig kiváló minőségű bekötőút vezet.

Fotó: Polyák Attila - Origo

A terület nagysága lehetővé tette, hogy az állatok méltó elhelyezése mellett a gyerekeknek szánt állatsimogatós mini-zoo, dinó és kalandpark valamint látogatóközpont is kialakításra kerüljön. Kötelességemnek tartom megemlíteni, hogy a nagykőrösi önkormányzat, személy szerint dr. Czira Szabolcs polgármester úr - aki „civilben" egyébként állatorovos – azonnal felkarolta az ötletet, és minden támogatást megadott számunkra.

Richter Safari Park Forrás: Elter Tamás - Origo

Úgy gondolom, hogy ez a kapcsolat kölcsönösen előnyös és gyümölcsöző, hiszen - reményeink szerint – a Richter Safari Park Nagykörősnek is fontos turisztikai nevezetessége lesz. Egyébként fél éve kezdtük el a park kiépítését, és most április 14-én adjuk át a nagyközönségnek.

Fotó: Polyák Attila - Origo

A Richter Safari Park teljes egészében családi vállalkozásnak számít, nem állnak mögöttünk sem bankok, sem pedig más külső befektetők.

Összesen hány állattal rendelkeznek, és milyen egzotikus nagyvadakat láthatnak itt testközelből a látogatók? Tervezik-e a park, illetve az állatállomány bővítését?

Jelenleg közel 200 állattal rendelkezünk, köztük több egzotikus fajjal, mint például Rotschild-zsiráffal, indiai elefánttal, zebrákkal, bivalyokkal vagy watusszi marhákkal, és még számos más egyéb fajjal.

Forrás: Elter Tamás - Origo

A szafari park autóval járható be, a látogatók pedig a letekert ablakon át etethetik is az állatokat, a túra előtt részükre biztosított nyers répával. Az állataink többsége emberek között nőtt fel, ezért barátságosak és nem félnek az embertől. A közeli jövőben afrikai elefántokkal fog gyarapodni a parkunk, és egy további különleges attrakciót is tervezünk.

Forrás: Elter Tamás - Origo

Szeretnénk a park egyik elkülönített részére oroszlánokat és tigriseket telepíteni, ahová ráccsal biztosított terepjárón mehetnek majd be a vendégeink ugyanúgy, mint Afrikában. Szóval úgy gondolom, hogy a hamisítatlan szafari hangulat biztosítva lesz a bennünket felkereső látogatók számára. De nem csak az állatok látványa, hanem különféle programok is fokozhatják az éléményt.

Fotó: Polyák Attila - Origo

Így például az elefántjainkkal minden nap tréning bemutatót fogunk tartani, a vendégek pedig a parkban lévő tó partján megtekinthetik az elefántok fürösztését is. Az állatok jólétéről a szakavatott gondozóink, az egészségükről pedig a fővárosi állatkert egzotikus állatokra specializálódott állatorvosai gondoskodnak. A gyerekeket külön programok várják.

Fotó: Polyák Attila - Origo

Elsősorban az ő számukra létesítettük a mini állatkertet és állatsimogatót. Itt törpe disznókat, kecskéket etethetnek és simogathatnak, valamint megismerhetik a hagyományos magyar háziállatokat, a magyar tarkamarhától kezdve a rackajuhokon át egészen a szárnyasokig bezárólag, amit a városi gyerekek ma már sajnos többnyire csak képekről ismernek.

Fotó: Polyák Attila - Origo

Az állatsimogatóhoz kapcsolódik a dínó park is, ahol a földtörténeti középidő leghíresebb dinoszauruszainak a méretarányos és élethű maketteit álítottuk ki.

Milyen további programok várnak a Richter Safari Parkba ellátogató vendégekre?

A tó közelében felállított klasszikus cirkuszi sátorban naponta kétszer lesz hagyományos cirkuszi bemutató. A gyerekek nem csak megtekinthetik az előadást, hanem utána ki is próbálhatják a cirkuszi eszközöket.

Fotó: Polyák Attila - Origo

Egy ehhez kapcsolódó egészen egyedi attrakció Simet László érdemes művész, artista bemutatója, aki egy 15 méter magas és 200 méter hosszú drótkötélpályán fog végigmotorozni. A tóhoz közel felállítottunk egy egzotikus óriáskereket, amelyről a park egész területe belátható lesz madártávlatból nézve.

Fotó: Polyák Attila - Origo

Amit jelenleg láthatunk, az a terveinknek nagyjából a negyede. A park reményeim szerint nem csak egész napra való élményt fog biztosítani, hanem közelebb hozza látogatóinkhoz a természetet, és az állatok szeretetét is.

.