Horrorisztikus haltetemet mosott partra az óceán - videó

horgászhal
A fövenyre sodródott csendes-óceáni futbalhal horrorisztikus látványt nyújt
Vágólapra másolva!
Rendkívül megdöbbent az a fürdőző, aki Kalifornia csendes-óceáni partvidékén a hullámverés által a fövenyre mosott ijesztő lény tetemére rábukkant. A fekete színű és tűhegyes fogakkal felszerelt hal a fejéből kinyúló biolumineszcens világítószervvel horrorisztikus látványt nyújthat a mélytenger bizarr lakóit kevésbé ismerők számára.
Vágólapra másolva!

Alig tudunk valamit e furcsa halak életmódjáról

A San Diego partvidékén partra soródott tetemről a Scripps Oceanográfiai Intézet (San Diego, Kalifornia) szakértői megállapították, hogy egy rendkívül ritka, a mélytengeri horgászhalfélék családjába (Himantolophidae) és a Himantolophus nemzetségbe tartozó úgynevezett csendes-óceáni futballhalról van szó. A tudomány jelenlegi ismeretei szerint ehhez a nemzetséghez mindössze egyetlen faj tartozik, ami olyan ritka, hogy az elmúlt száz évben mindössze csak 31 példányát sikerült azonosítani.

A fövenyre sodródott csendes-óceáni futballhal horrorisztikus látványt nyújt Forrás: Ben Estes

A lelet azért is számít rendkívülinek, mivel a múlt év elejétől ez már a harmadik partra sodródott csendes-óceáni futballhal tetem. Annak ellenére, hogy az életmódjuk miatt csak rendkívül ritkán láthatóak, maguk a horgászhalfélék a legismertebb mélytengeri lények közé tartoznak. A lentebb beágyazott rendkívüli felvételen élőben is láthatjuk a mélytenger e szokatlan kreatúráját.

Ben Frable ichtiológus, a Scripps Oceanográfiai Intézet halgyűjtemény-vezetője szerint

a horgászhalak életmódjáról csak nagyon kevés ismerettel rendelkezünk.

A szakértő ugyanakkor elmondta, az, hogy alig egy éven belül három példány is partra sodródott, még egyáltalán nem azt jelenti, hogy valamilyen súlyos katasztrófa történhetett a mélyben, erre ugyanis nincsen semmilyen bizonyíték.

A hímek olyan szexuális paraziták, amelyek teljesen összeolvadnak a párjukkal

A bizarr formájú csendes-óceáni futballhal sokak számára a Pixar „Némó nyomában" című nagy sikerű animációs filmjéből lehet ismerős. A csendes-óceáni futballhal egyike a világtengerből ismert több mint 100 horgászhalfajnak. A horgászhalak a szürkületi és az abisszális zóna határán, jellemzően ezer méter körüli vízmélységben élnek.

A horgászhalfélékhez tartozó csendes-óceáni futbalhal szája, a száj fölé nyúló világítószervvel Forrás: Scripps Institution of Oceanography

A gyanútlan zsákmányt a fejükről lelógó „lámpa" rikító biolumineszcens fényével csalogatják a hatalmas szájukhoz. A tengerbiológusok szerint a horgászhalak éles fogaik nem a zsákmány felaprításra, hanem más kisebb halak, lábasfejűek és rákfélék csapdába ejétésre szolgálnak. A horgászhalak kozmopoliták, mind a három nagy óceáni medencében előfordulnak a szürkületi és a fénynélküli zónában.

A csendes-óceáni futballhal testét tüskék borítják Forrás: Scripps Institution of Oceanography

A leírt példányok kizárólag nőstény egyedek, mivel a hímek olyan szexuális parazitákká fejlődnek, amelyek teljesen összeolvadnak a párjukkal, miközben a nemi szervük kivételével az összes többi belső szervüket – beleértve a szemüket is - elveszítik.

A horgászhalak a szürkületi és a sötét zóna lakói Forrás: Scripps Institution of Oceanography

"Sok mindent nem tudunk erről a fajról " - mondja William Ludt, a Los Angeles-i Természettudományi Múzeum munkatársa. Ezért is olyan fontos, hogy aki esetleg egy partra sodródott állat tetmére bukkan a tengerparton, értesítse az illetékeseket, akik azt a megfelelő kezekbe tudják juttatni. Mindegyik ilyen leletben megvan az a lehetőség, hogy megoldást nyújtson egy olyan rejtvényhez, amit a tudósok igyekeznek megfejteni. Mindegyik, ami előkerül, valódi információs kincs a tudomány számára – mondta Ludt.