Csaknem két évvel csökkent a várható élettartam 2020-ban az Egyesült Államokban, nagyobb mértékben, mint a vizsgált másik 21 magas jövedelmű ország bármelyikében.

Egy globális kutatás szerint 2020-ban, amikor sokan haltak meg koronavírus-fertőzésben, 76,99 évre csökkent az amerikaiak várható átlagos élettartama az egy évvel korábbi 78,86 évről. A várható élettartamot a vizsgált országok halálozási és népszámlálási adatai alapján számították ki a kutatók, köztük a Virginia Commonwealth University tudósai.

A várható élettartam csökkenése az Egyesült Államokban messze meghaladja a többi 21 ország 0,58 év átlagos élettartam-csökkenését. A Covid-19 halálozási aránya a legmagasabbak között volt az Egyesült Államokban 2020-ban, a koronavírus okozta a harmadik legtöbb halálozást a szívbetegségek és a rák után.

A tanulmány kutatói szerint az Egyesült Államok szövetségi, állami és helyi szinten is rosszul reagált kezdetben a járványra, ami más országokénál magasabb halálozási rátához vezetett, növelte a várható élettartamban mutatkozó különbséget a többi fejlett országhoz képest.

Forrás: Anadolu Agency via AFP/2020 Anadolu Agency/Tayfun Coskun

A tanulmány egyik szerzője, Steven H. Woolf (Virginia Commonwealth University) szerint a félrekezelt járványon kívül hozzájárultak a magas halálozáshoz olyan mélyen gyökerező problémák is, amelyek már a pandémia előtt is sújtották az Egyesült Államokat, köztük az általános egészségügyi ellátás hiánya, a nagy jövedelmi és iskolázottsági különbségek, az egészségtelenebb fizikai és társadalmi környezet.

Az amerikai járványügyi központ, a CDC is hasonló - 1,8 év - élettartam-csökkenést mutatott ki korábban 2020-ra, a legjelentősebbet a második világháború óta. A CDC becslése szerint az Egyesült Államokban csaknem egymillió ember halálát okozta a koronavírus-járvány, amely harmadik évébe lépett 2022-ben.