Visszatértek a kínai űrhajósok a Földre. Két űrsétán vettek részt és beállították az űrben töltött idő kínai rekordját. Az űrkabin szombat reggel landolt az ország északnyugati részén fekvő Góbi-sivatagban.

A Hszinhua kínai hírügynökség által közreadott képeken a Sencsou-13 (Varázshajó) űrkapszulája a Góbi-sivatagban 2022. április 16-án.

Az űrkabin Vang Ja-ping női űrhajóssal és két férfi társával, Csai Cse-kanggal és Je Kuang-fuval szombat reggel landoltForrás: MTI/AP/Hszinhua/Peng Yuan

A három fős legénység, Vang Ja-ping női űrhajóssal és két férfi társával, Csai Cse-kanggal és Je Kuang-fuval, hat hónapig volt az űrben, tovább, mint a korábbi kínai űrhajósok - csaknem kétszer annyi ideig, mint a tavaly felállított korábbi kínai rekord.

Vang Ja-ping nemcsak az első női űrhajós volt, aki a Mennyei Harmónia (Tienho) nevű központi modul fedélzetén tartózkodott, hanem az első, aki űrsétát is tett. A háromfős legénység október 16-án indult mostani küldetésére.

A Sencsou-13 (Varázshajó) legénysége hat hónapig volt az űrbenForrás: MTI/AP/hszinhua/Cai Yang

A magasban töltött idő alatt a három űrhajós - Kínában tajkonautáknak nevezik őket - két űrsétán vett részt, tudományos kísérletek egész sorát végezte el, és előkészítette a Tienkung (Égi Palota) néven ismert űrállomás további bővítését.

Még az év folyamán további két modult indítanak a világűrbe a leendő űrállomás fő részéhez.

(MTI/AP/Hszinhua/Peng Yuan)

Kapcsolódó cikk:
Sikeresen visszatértek a Földre a kínai tajkonauták