Tudományos kísérletek egész sorát végezték el a tajkonauták

Góbi-sivatag, 2022. április 17.
A Hszinhua kínai hírügynökség által közreadott kép Je Kuang-fu kínai űrhajósról a Sencsou-13 (Varázshajó) űrkapszulájával a háttérben a Góbi-sivatagban 2022. április 16-án. A három fős legénység, Vang Ja-ping női űrhajóssal
A Sencsou-13 (Varázshajó) legénysége hat hónapig volt az űrben
Vágólapra másolva!
Visszatértek a kínai űrhajósok a Földre. Két űrsétán vettek részt és beállították az űrben töltött idő kínai rekordját. Az űrkabin szombat reggel landolt az ország északnyugati részén fekvő Góbi-sivatagban.
Vágólapra másolva!

A Hszinhua kínai hírügynökség által közreadott képeken a Sencsou-13 (Varázshajó) űrkapszulája a Góbi-sivatagban 2022. április 16-án.

Az űrkabin Vang Ja-ping női űrhajóssal és két férfi társával, Csai Cse-kanggal és Je Kuang-fuval szombat reggel landolt Forrás: MTI/AP/Hszinhua/Peng Yuan

A három fős legénység, Vang Ja-ping női űrhajóssal és két férfi társával, Csai Cse-kanggal és Je Kuang-fuval, hat hónapig volt az űrben, tovább, mint a korábbi kínai űrhajósok - csaknem kétszer annyi ideig, mint a tavaly felállított korábbi kínai rekord.

Vang Ja-ping nemcsak az első női űrhajós volt, aki a Mennyei Harmónia (Tienho) nevű központi modul fedélzetén tartózkodott, hanem az első, aki űrsétát is tett. A háromfős legénység október 16-án indult mostani küldetésére.

A Sencsou-13 (Varázshajó) legénysége hat hónapig volt az űrben Forrás: MTI/AP/hszinhua/Cai Yang

A magasban töltött idő alatt a három űrhajós - Kínában tajkonautáknak nevezik őket - két űrsétán vett részt,

tudományos kísérletek egész sorát végezte el, és előkészítette a Tienkung (Égi Palota) néven ismert űrállomás további bővítését.

Még az év folyamán további két modult indítanak a világűrbe a leendő űrállomás fő részéhez.

(MTI/AP/Hszinhua/Peng Yuan)