Ezek tényleg segíthetnek a Parkinson-kóros betegeknek talpra állni

Parkinson-kór
A Parkinson-kór vagy „reszkető bénulás” (paralysis agitans) az Alzheimer-kórhoz hasonlóan lassan előrehaladó, degeneratív idegrendszeri betegség
Vágólapra másolva!
Az előrehaladott Parkinson-kórban szenvedők gyakran küzdenek azért, hogy néhány lépésnél többet sétáljanak, vagy átaludják az éjszakát, de az új kutatások reményt adhatnak e két legyengítő tünet enyhítésére. Világszerte milliók szenvednek a degeneratív betegségtől, amely erodálja a motoros funkciókat, és a későbbi szakaszaiban gyakran ágyhoz vagy tolószékhez köti a betegeket, akik ha megpróbálnak felállni, akkor leesik a vérnyomásuk, ami szédülést, sőt néhány lépés után ájulást okoz.
Vágólapra másolva!

A betegek életminősége javulhat

A New England Journal of Medicine című tudományos folyóiratban a múlt héten megjelent új francia kutatás arra jutott, hogy egy gerincvelő-implantátum segíthet a Parkinson-kóros betegeknek újra talpra állni.

Jocelyne Bloch idegsebész és Gregoire Courtine még az év elején bizonyította, hogy egy ilyen implantátum már három bénult embert tett képessé arra, hogy újra járjon. Mindketten részt vettek a legújabb kutatásban is, amelynek során egy 48 éves nőn teszteltek egy hasonló implantátumot. Míg utóbbinak

nem volt diagnosztizált Parkinson-kórja, de hasonló tünetei voltak, köztük az ortosztatikus hipotenzió.

A lebénult embereknél a gerincvelő-implantátum azt utánozza, ahogy az agy elektromos impulzusokat küld az izmoknak, újra összekötve a megszakadt kapcsolatot.

A Parkinson-kór vagy „reszkető bénulás” (paralysis agitans) az Alzheimer-kórhoz hasonlóan lassan előrehaladó, degeneratív idegrendszeri betegség Forrás: EPFL

Az ortosztatikus hipotenzió esetén serkenti az agy szabályozó rendszerét, amely érzékeli, hogy több vért küldjön oda, amikor az ember egyenesen áll.

Az implantátum beültetése előtt a nő néhány lépés megtétele után elájult. Három hónappal a műtét után azonban már több mint 250 métert tudott sétálni egy járókeret segítségével.

– mondta implantátum Bloch az AFP-nek, amit a ScienceAlert online tudományos portál idéz. – Ez azonban csak egyetlen eset és további kutatásokra van szükség a hatékonyság bizonyítására, különösen a Parkinson-kóros betegek bevonásával.

Hozzátette: egyelőre nem biztos, hogy „a Parkinson-kóros betegeknél észlelt ortosztatikus hipotenzió formája pusztán a regulátor stimulálásával rögzíthető az implantátum célpontjaira".

Álmatlanság elleni eszközt is fejlesztettek

A Parkinson-kór Alapítvány (Parkinson's Foundation) adatai szerint az álmatlanság a világszerte 10 millió Parkinson-kórban szenvedő páciens komoly problémája, akiknek több mint háromnegyedének vannak alvással kapcsolatos tünetei. Ahogy arra a szakemberek rámutattak,

az alvást befolyásolhatja az ellenőrizetlen remegés, amely felébreszti a betegeket, míg egy másik tényező a dopamin hiánya, amely szintén gyakori a Parkinson-kórban szenvedőknél.

Az apomorfint általában a dopamin helyettesítésére használják, csökkentve az olyan tüneteket, mint a remegés és a merevség, de a gyógyszer szájon át szedve a dopamin emelkedését, majd leesését okozhatja, ami izomgörcsökhöz vezethet.

A Lancet Neurology tudományos folyóiratban csütörtökön megjelent tanulmány szerint egy inzulinpumpához hasonló eszköz – amely egész éjjel folyamatosan apomorfint juttat a szervezetbe – megoldhatja a problémát.

A kór egyik legjellegzetesebb tünete az állandósult kézremegés Forrás: AJC

A korábbi kutatásokat Emmanuel Flamand-Roze társszerző vezette, amelyek azt mutatták, hogy egy ilyen pumpa segíthet a Parkinson-kór tüneteinek enyhítésében,

ám az új tanulmány azt vizsgálta, hogyan segíthet az alvásban. A randomizált vizsgálat kimutatta, hogy a pumpát használóknak „jelentősen javult" az alvása azokkal szemben, akik placebót kaptak.

A szakemberek azonban hozzátették azt is, hogy mivel a vizsgálat kis mintával, kevesebb mint 50 fővel dolgozott és csak a Parkinson-kór már előrehaladott stádiumában lévő emberekre összpontosított, ezért további kutatásokra van szükség.