Rejtélyes örvény tűnt fel az égen

Vágólapra másolva!
Egy megsemmisülő SpaceX rakétafokozat okozta azt a különös spirált, ami a Hawaii-i Mauna Kea vulkán közelében tűnt fel még vasárnap éjjel – írja a Live Science tudományos portál a Spaceweather.com oldalra hivatkozva.
Vágólapra másolva!

A képződményt a japán Subaru Teleszkóp vette észre április 17-én, néhány órával azután, hogy a Falcon-9-es rakéta pályára állította szállítmányát. A rakomány egy kémműhold volt, amit az amerikai Nemzeti Felderítő Hivatal (National Reconnaissance Office, rövidítve NRO) megbízásából küldtek az űrbe.

Az örvény az alábbi videón is jól kivehető.

A spirálformát a rakéta felső fokozata hozta létre azzal, hogy kiürítette a megmaradt üzemanyagot. Az első fokozat a küldetés teljesítése után sikeresen visszatért a Földre.

Mint ismert, a Falcon-9 hordozórakéták első fokozata újrahasznosítható, ugyanez azonban nem mondható el a felső fokozatról, ami rendszerint – ha nem jön közbe valami váratlan esemény – biztonságosan elég a légkörben.

A 8,2 méter átmérőjű Subaru optikai teleszkóp Hawaiiban található, és a japán Nemzeti Csillagászati Obszervatórium üzemelteti.