Bőrproblémák, melyek pajzsmirigyzavarra utalhatnak

kéz, pajzsmirigy alulműködés
A sárga tenyér pajzsmirigy alulműködés esetén igen gyakori, olyannyira, hogy külön nevet is adtak rá: Hertoghe-jel. Hátterében az áll, hogy a béta-karotin a kevés pajzsmirigyhormon miatt nem képes A-vitaminná alakulni.
Vágólapra másolva!
Sok esetben külsőnk árulkodik az egészségünkről, esetleges betegségeinkről. A testsúlyunk, hajunk, bőrünk állapota mind figyelemfelhívó lehet. Ha az alábbi tüneteket tapasztalja, érdemes orvoshoz fordulni, mivel ezek mind pajzsmirigyzavarokra utalhatnak. Dr. Borús Hajnal, a Budai Endokrinközpont endokrinológus szakorvosjelöltje a következő bőrpanaszokra hívja fel a figyelmet, mivel könnyen lehet, hogy endokrin problémát jeleznek.
Vágólapra másolva!


Száraz, hámló bőr

A bőr sejtjei folyamatosan cserélődnek, és ha a pajzsmirigyhormontermelése nem megfelelő, az bizony komoly hatást gyakorol a folyamatra, ráadásul dehidratációt is okozhat. Leginkább a szerv alulműködésére jellemző, hogy a beteg bőre száraz, pikkelyesen hámlik, esetleg ekcémás. Egy tanulmány szerint a pajzsmirigy alulműködéses betegek 74 százaléka szenved bőrszárazságtól.

Vitiligo, pigmenthiány

A vitiligo betegség egy pigmentációs zavar, melynek hátterében az epidermális melanocyták elleni autoimmun reakció áll. Ez a pigmentációs zavar gyakran társul valamilyen egyéb autoimmun betegséghez, közöttük gyakran pajzsmirigy autoimmun betegséghez. Ezért vitiligo fennállása eseten mindenképpen javasolt a pajzsmirigy hormonok ill. antitestek laboratóriumi vizsgála

Sárga tenyér

A sárgás elszíneződések a tenyéren gyakori a kétkezi munkát végzőknél, hiszen a fizikai munka miatt kialakuló bőrkeményedés és a szennyeződések könnyen elszínezhetik a tenyéren lévő bőrt. Azonban Hashimoto betegség is okozhatja a problémát, ugyanis ekkor nagy mennyiségű béta-karotin halmozódhat fel, mivel zavart szenved az A-vitamin anyagcsere, s a béta karotin nem tud megfelelő mértékben A-vitaminná alakulni - ez pedig sárgás-narancsos elszíneződést eredményezhet a bőrben.

A sárga tenyér pajzsmirigy alulműködés esetén igen gyakori, olyannyira, hogy külön nevet is adtak rá: Hertoghe-jel. Hátterében az áll, hogy a béta-karotin a kevés pajzsmirigyhormon miatt nem képes A-vitaminná alakulni. Forrás: https://www.endokrinkozpont.hu/hirek/keze-is-arulkodhat-a-pajzsmirigye-allapotarol

Vörös orcák

A rosacea jellemzően az arcon megjelenő, viszonylag gyakori, bőrpírral, értágulatokkal és kis göbökkel járó bőrbetegség. Több tanulmány is igazolja, hogy a kellemetlen bőrbetegség és az autoimmun pajzsmirigy betegség között összefüggés lehet; amellett, hogy ronthatja a rosaceás bőr állapotát, generálhatja is a problémát a hormonzavar- mondja Dr. Borús Hajnal, a Budai Endokrinközpont endokrinológus szakorvosjelöltje.

Kezeléssel a bőrproblémák mérsékelhetőek

Amennyiben valaki az említett panaszokat tapasztalja, érdemes vizsgálatokat végeztetnie pajzsmirigyzavarok irányában, mely laborvizsgálatot(TSH, fT4, fT3, rT3, aTPO, aTG) és a szerv ultrahangos ellenőrzését foglalja magában. Ha bebizonyosodik a pajzsmirigy probléma, akkor a megfelelő terápia hatására általában a zavaró tünetek mérséklődnek vagy teljes egészében megszűnnek.

(Forrás: Budai Endokrinközpont: https://www.endokrinkozpont.hu