Szülés után tüdőembóliát kaptam- meddig kell gyógyszert szednem?

terhesség
Vágólapra másolva!
A várandósság és a szülés utáni időszak magas kockázatúnak számít mélyvénás trombózis és tüdőembólia szempontjából. Sajnos nem ritka, amikor az újdonsült anyuka a szülés után vérrögök miatt kórházba kerül. Dr. Ercsei Ibolyát, a Trombózis-és Hematológiai Központ hematológusát arról kérdeztük, vajon ilyen esetben meddig kell véralvadásgátlót alkalmaznia a kismamának.
Vágólapra másolva!


Ezért alakulnak ki nagyobb eséllyel vérrögök

A terhesség során olyan változások indulnak meg és mennek végbe a szervezetben, melyek mind a magzat fejlődését, mind a szülést szolgálják. Ebbe a véralvadási rendszer megváltozása is beletartozik, mivel a természet úgy alkotta meg a nőket, hogy várandósság során a véralvadás némileg fokozódik. Ennek oka egyszerű: az, hogy az anyuka ne veszítsen túl sok vért a szülés során. Amennyiben valaki eleve nagyobb rizikóval rendelkezik trombózis terén (pl. trombofíliás, cukorbeteg, szívpanaszokkal vagy súlyosabb visszértágulatokkal küzd), úgy az esély arra, hogy vérrögök alakulnak ki a vénáiban, még nagyobb ekkor. Ráadásul az egyre növekvő magzat szintén elősegíti a trombózis fellépését, mivel nyomást gyakorolhat a medence vénáira, így bennük a vér pangásnak indul. Éppen ezért terhesség során és a szülés utáni 2 hónapban lényegesen nagyobb a mélyvénás trombózis és a tüdőembólia esélye (főleg akkor, ha császármetszés útján adott életet gyermekének, hiszen a műtét plusz rizikót jelent).

Forrás: https://www.nogyogyaszatikozpont.hu/terhesgondozas

Amennyiben megtörtént a baj

Bár lehet preventív lépéseket tenni annak érdekében, hogy elkerülhessük a bajt (kompressziós harisnya, mozgás, bőséges folyadékbevitel, nagy súlyfelesleg elkerülése, esetleg orvosi javallatra fokozott kockázat esetén LMWH injekció), ám még így is megeshet, hogy mégiscsak csak fellép mélyvénás trombózis/tüdőembólia.

A tüdőembólia tünetei
• Köhögés
• Nehézlégzés
• Mellkasi fájdalom
• Véres köpet
• Verejtékezés
• Szapora szívverés
• Halálfélelem

Amennyiben a fent említett panaszokat tapasztalja, mielőbbi orvosi segítség szükséges (mentő!)

A kórházi tartózkodással nem ér véget a terápia, a gyógyuláshoz, felépüléshez idő kell. Ehhez nagyban hozzájárul (és a kezelés alapját adja) a véralvadásgátló terápia. Szerencsére vannak olyan készítmények, melyeket szoptatás során is biztonsággal lehet alkalmazni, ugyanis nem választódik ki a szer az anyatejbe. Ilyenkor a kismamák ún. LMWH injekciót kapnak, melyet minden nap be kell adniuk maguknak. Emellett kompressziós harisnyát is szükséges viselniük, hogy a véráramlás a mélyen fekvő vénákba terelődjön, ott felpezsdüljön- így nem lép fel pangás, ami meleg ágya a vérrögöknek.

Hogy meddig kell a véralvadásgátló terápiát alkalmazni a kismamának, az egyéni elbírálás függvénye, de minimum 3 hónapig! Amennyiben valaki átesett szülés után trombózison/tüdőembólián, úgy fontos kivizsgálni, van-e a terhességen/szülésen kívül egyéb olyan tényező, mely megemeli a vérrögképződés kockázatát- mondja dr. Ercsei Ibolya, a Trombózis-és Hematológiai Központ hematológusa. Éppen ezért vizsgálatokat szükséges végezni többek között trombofília irányába. Amennyiben jelen van olyan faktor, mely nagyobb rizikót jelent, úgy tovább, akár élethosszig tartó antikoaguláns (véralvadásgátló) terápiára szorul a beteg. Amennyiben nincs jelen hasonló rizikó tényező, akkor a pár hónapos LMWH injekciózás után elegendő a megfelelő életmód követése. A mozgást, bőséges folyadékfogyasztást, dohányzásról való leszokást és az egészséges táplálkozást továbbra is követni kell, hiszen, ha egyszer már kialakult mélyvénás trombózis/tüdőembólia, úgy nagyobb az esély arra, hogy a probléma egyszer megismétlődik, így jobb minél nagyobb hangsúlyt fektetni a prevencióra!

(Forrás: Trombózis-és Hematológiai Központ
www.tromboziskozpont.hu)