Rábatakarítás

Rábatakarítás
Csütörtökön elkezdődött a legtermészetesebben kanyargó, vadregényes folyónk, a Rába tavaszi nagytakarítása.
Vágólapra másolva!
Csütörtökön elkezdődött a legtermészetesebben kanyargó, vadregényes folyónk, a Rába tavaszi nagytakarítása. - írja Szekeres Zsófia az Őrségii Nemzeti Park honlapján.
Vágólapra másolva!

Évről-évre nagy kihívás, hogy a faágak, torlaszok közé beszorult hulladékot kiszabadítsuk és zsákokba gyűjtsük. A munka csak a vízről végezhető, így a folyó viselkedését és a kenuzás minden csínját-bínját ismernie kell a kormányosnak, hogy a veszélyes helyeken fennakadt nylonokat, italos flakonokat, vödröket összeszedhessük.

Az első napon a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság és saját munkatársaink a Csörötnektől Rábagyarmatig tartó szakaszon próbálták megtisztítani a Rábát. Hétvégén pedig már több vízitúrázással foglalkozó civil szervezet is bekapcsolódik az akcióba.

Legnagyobb döbbenetet és nehézséget egy hatalmas hűtőszekrény eltávolítása okozta, amit méretei miatt nem is tudtunk kenuba tenni, hanem „csak" a partra közelítettük ki és autóval szállítottunk el. Elszomorító volt egyes belterületi folyószakaszok állapota is, ahol teherhajóra lett volna szükség, hogy a partot megtisztíthassuk.

Csütörtökön elkezdődött a legtermészetesebben kanyargó, vadregényes folyónk, a Rába tavaszi nagytakarítása. Forrás: https://www.facebook.com/orseginemzetipark/photos/a.287473574675159/5052499098172559/

Jó volt viszont látni, hogy a háborítatlan részeken rengeteg madár érzi otthon magát. A barázdabillegetők már tojásaikat melengetik, a billegetőcankók a parton sétálva, farkukat billegtetve keresték táplálékukat, egy öreg bakcsó pedig úgy tett, mintha ott sem volna és megpróbált a parti növényzetbe belesimulva láthatatlanná válni.

Jó lenne, ha a hulladék gazdái többre értékelnék a Rába természetességét és nem „szemétszállító-szalagként" tekintenének erre a gyönyörű folyóra!

(Forrás: Balaton-felvidéki Nemzeti Park: https://www.orseginemzetipark.hu)