Ezeket tegye, ha pajzsmirigyzavarral teherbe akar esni

kismama, terhesség, várandósság
Vágólapra másolva!
A pajzsmirigyzavarok köztudottan jelentősen befolyásolják a teherbeesést, a terhességet. Dr. Békési Gábor PHD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája ezért hasznos tanácsokat adott arra, hogy vajon miket érdemes megtenni a családalapítás érdekében.
Vágólapra másolva!


Gyógyszeres beállítás

Az első és legfontosabb a pajzsmirigy hormonok szintjének normalizálása. A teherbeesés szempontjából a legideálisabb az 1 mIU/l körüli TSH érték. Ennek elérése érdekében gyógyszeres kezelésre lehet a legtöbb esetben szükség. Mind a pajzsmirigy alulműködés, mind a túlműködés negatívan befolyásolja a teherbeesés esélyét, ráadásul vetélést/koraszülést, fejlődési rendellenességeket is okozhatnak, így fontos a megfelelő pajzsmirigy hormonellátottság. Fontos, hogy az egész terhesség során ellenőriztesse az értékeit, hiszen a várandósság előrehaladtával a gyógyszer dózisa változhat (hiszen a magzat az anyától veszi el a számára szükséges hormonmennyiséget).

Olykor előfordulhat, hogy a gyógyszeres terápia nem elég, és izotópos kezelésre, esetleg műtétre van szükség. Ezeket még a családalapítás előtt érdemes elvégeztetni a jobb kilátások reményében!

Táplálékkiegészítők

Pajzsmirigyzavarok esetén vannak olyan vitaminok és nyomelemek, melyek bevitelére érdemes hangsúlyt fektetni. Ilyen pl. a jód, a szelén, cink, vas, réz, valamint a D-vitamin is. Ezeket beviheti külön-külön, ám szedheti pl. várandós vitamin formájában is. Viszont még mielőtt el kezdene alkalmazni valamit, előtte egyeztessen endokrinológusával, ugyanis lehetnek olyan vitaminok/ásványi anyagok, melyek inkább rontanak az állapoton (pl. jódot pajzsmirigy túlműködés/autoimmun pajzsmirigybetegség esetén nem szabad szedni).

Gluténmentes diéta

Több tanulmány szerint is gyakran jár együtt autoimmun pajzsmirigyzavar gluténérzékenységgel. Éppen ezért több szakember javasolja, hogy azok, akik Hashimoto vagy Graves-Basedow kórban szenvednek, járjanak utána, nincs-e gluténérzékenységük, és ha van, akkor tartsanak gluténmentes diétát, hiszen ezzel javulhatnak az értékei. Az összefüggés pontos oka egyelőre rejtély az orvosok előtt is, ám többen úgy vélik, a válasz az ún. transglutaminaz II enzim (TGase II) elleni antitestekben keresendő (ezek gluténérzékenység esetén nagyobb mennyiségben vannak jelen), valamint a gliadin (ez a gluténban található fehérje) szerkezete igen hasonló a pajzsmirigyéhez.

Forrás: https://www.endokrinkozpont.hu/hirek/ezeket-tegye-ha-pajzsmirigyzavarral-teherbe-akar-esni

Nézesse meg a többi hormon szintjét

A hormonzavarok gyakran egyszerre vannak jelen, hiszen az endokrin rendszerben minden mindennel összefügg. Így sokszor megesik, hogy ha valaki pajzsmirigyzavarral küzd, kiderül, hogy mellette jelen vannak még egyéb problémák is (leggyakrabban ösztrogén dominancia, inzulinrezisztencia, 2-es típusú diabetes, magas prolaktin szint, PCOS). Ezek mind befolyásolják a teherbeesést/terhességet, így, ha pajzsmirigyzavarral küzd, érdemes ezeket is megnézetnie- javasolja dr. Békési Gábor PHD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája.

Mozogjon

A pajzsmirigy alulműködés a lelassult anyagcsere miatt gyakran túlsúlyt okoz. A zsírszövet pedig egyfajta ösztrogénraktár, így könnyen ösztrogéndominanciához vezethet a súlyfelesleg- ez pedig akadályozhatja a teherbeesést. Éppen ezért érdemes nagy hangsúlyt fektetni nem csak a táplálkozásra, hanem a mozgásra is, hiszen jelentősen megkönnyíti a fogantatást az, ha megszabadul a plusz kilóktól.

(Forrás: Budai Endokrinközpont: https://www.endokrinkozpont.hu)