Fülöpszállás mellett, a Kelemen-széken kelt ki tavaly az a C2 jelölést kapott széki lile fióka, amelyet immár felnőttként, Akasztón sikerült lencsevégre kapni és a színes gyűrűje alapján azonosítani. - írja a Kiskunsági Nemzeti Park honlapján.

A ritka és fokozottan védett széki lile országos állománya drasztikusan lecsökkent az elmúlt évtizedekben, a költő párok száma ismereteink szerint nem haladja meg a 25-öt. A 2021-es év viszont meglepően jól sikerült a fajnak a Kiskunságban. Négy különböző területen 15 pár fészkelését tudták regisztrálni kollégáink, 12 fiókát láttunk el színes gyűrűvel. Rendkívül örülünk, hogy a C2-es fióka sikeresen felcseperedett és visszatért a telelőhelyéről. Remélhetőleg több helyen is lesznek még ilyen észlelések, mert ezáltal pontosabb képet kapunk a faj magyarországi populációjának vonulási útvonalairól, telelő és fészkelő helyeiről. 

A Kelemen-széken kapta a C2 jelölést ez a széki lile (Charadrius alexandrinus) fióka 2021-ben. Fotó: Sápi TamásForrás: https://www.knp.hu/hu/hirek/akasztora-tert-vissza-a-kelemen-szeken-gyuruzott-fioka-363

A széki lile európai állományának jelentős része a tengerparti régiókban él, a Kárpát-medencében a szikes tavak nyújtják számukra a legoptimálisabb élőhelyet. Itt a megfelelő költőhely kialakításához elengedhetetlen a tavakon és környékén történő legeltetéses állattartás, melyet egyre kevesebben végeznek.

Az intenzív mezőgazdaság előtérbe helyeződésével és a vizes élőhelyek számának csökkenésével a lilék és más partimadarak élettere folyamatosan zsugorodik.

 

C2 felnőtt madárként Akasztónál 2022. áprilisban. Fotó: Sápi TamásForrás: https://www.knp.hu/hu/hirek/akasztora-tert-vissza-a-kelemen-szeken-gyuruzott-fioka-363

 

A Kiskunságban olyan szikes tavaknál költ a faj, melyeket bivalyokkal vagy szarvasmarhákkal legeltet a nemzetipark-igazgatóság, mint például a Kelemen-szék, Zab-szék és a Bába-szék.

A Böddi-széken egyelőre költő fajként nincs jelen, de a megfelelő területkezelés hatására egyre gyakrabban észleljük itt is a tavaszi és a nyár végi gyülekezési időszakban. A vakszikes területeken a nyílt földfelszínre rakott fészekaljak sikeres költését és felnevelését a szélsőséges időjárási viszonyok nagyon meg tudják nehezíteni.

Hím széki lile. Fotó: Bárdos TiborForrás: https://www.knp.hu/hu/hirek/akasztora-tert-vissza-a-kelemen-szeken-gyuruzott-fioka-363

 Előfordul, hogy a májusban lezúduló esők elmossák a tojásokat vagy a frissen kikelt fiókákat, de van, hogy a forróság és az aszály következtében nyár közepére eltűnő víz miatt nem sikerül felnevelni és kiröptetni a fiatalokat.

(Forrás: Kiskunsági Nemzeti Park: https://www.knp.hu)