Roncsokat fotózott a Marson a NASA helikoptere

Vágólapra másolva!
Repülő csészealj maradványaira emlékeztető roncsokat fotózott a NASA marshelikoptere, az Ingenuity. A felvételen természetesen nem idegen jármű, hanem a Perseverance marsjáró védőburkolata és az ahhoz tartozó ernyő látható.
Vágólapra másolva!

A két komponensnek nagy szerepe volt abban, hogy 2021 februárjában az új rover és annak tartozékai biztonságosan földet értek a vörös bolygón.

A most nyilvánosságra hozott képek az Ingenuity robothelikopter 26. útján készültek. A felderítőmunka során a kis szerkezet 159 másodpercet töltött a levegőben és összesen 10 felvételt készített. Ezeken jól kivehető a védőburkolat, vagyis a leszállókapszula felső része, ami védte a Perseverance-t és az Ingenuityt a marsi atmoszférán való keresztülhatolás során. A leszállást a 21 méter széles ejtőernyő lassította és tette biztonságossá.

Forrás: NASA/JPL-Caltech

A védőburkolat és az ejtőernyő 2 kilométeres magasságban váltak le a roverről, ezt követően a biztonságos érkezést már a "égi daruként" ismert berendezés biztosította.

Forrás: NASA/JPL-Caltech

A Ingenuity és a Perseverance a Jezero-krátert kutatja, ami az elméletek szerint egykor egy marsi tónak adott otthont. Itt többek között az ősi élet nyomait is keresik.