Megállapították, mely kutyafajták élnek a leghosszabb és a legrövidebb ideig

"Eurasia" dog show dog show breed eurasia 2017 Horizontal
Jack Russell terrier
Vágólapra másolva!
A Royal Veterinary College kutatói nagy adatbázis felhasználásával megállapították a különféle kutyafajták várható élettartamát. Kutyaválasztás előtt érdemes átnézni az adatokat, ha azt akarjuk, hogy sokáig velünk legyen a kedvencünk.
Vágólapra másolva!

Tanulmányukban Dan O'Neill, a Royal Veterinary College állatepidemiológus professzora és kollégái 18 különböző fajtából és keverékfajtából vett, 2016. január 1. és 2020. július 31. között elpusztult 30 563 brit kutya véletlenszerű mintájának élettartamát elemezték.

Az adatokból kiderült, hogy az Egyesült Királyságban a társas kutyák átlagos várható élettartama 11,2 év - a Jack Russell Terrierek esetében a legnagyobb a várható élettartam, 12,7 év, ezt követi a Border Collie-k 12,1 éve, majd a Springer spánielek 11,9 éve.

A legrövidebb várható élettartamot négy úgynevezett brachykephal, azaz kerekfejű, lapos arcú kutyafajta esetében találták.

Jack Russell terrier Forrás: Sputnik via AFP/Evgenya Novozhenina

A francia bulldogok jellemzően csak 4,5 évig élnek, míg az angol bulldogok várható élettartama 7,4 év, a mopszoké 7,7 év, az amerikai bulldogoké pedig 7,8 év.

A kutatók elemzése azt is kimutatta, hogy a kan kutyák átlagosan 11,1 évig élnek - négy hónappal kevesebbet, mint nőstény társaik.

A várható élettartam azonban mindkét nemű ivartalanított kutyák esetében magasabb volt, ami a nőstény kutyák átlagos élettartamát 1,48 évvel, a kanokét pedig 0,91 évvel növelte.

A Kennel Club által a kutyák osztályozására használt fajtacsoportok közül a terriereknél találták a leghosszabb átlagos várható élettartamot, 12,0 év, ezt követik a vadászkutyák 11,7 évvel, a pásztorkutyák 11,2 évvel, a kopók 10,7 évvel, a toy kutyák 10,7 évvel és a munkakutyák 10,1 évvel.

Francia bulldog Forrás: Flickr/Vincent Garcia

A Royal Veterinary College szerint az élettáblázatok képesek drasztikusan javítani a kutyák jólétét azáltal, hogy segítenek a kezelési tervek és az élet végére vonatkozó döntések meghozatalában.

"Ez a potenciális kutyatulajdonosok, különösen az örökbe fogadni szándékozók számára is előnyös lehet, mivel segít megbecsülni a különböző fajtájú és különböző korú kutyák hátralévő tulajdonosi elkötelezettségének hosszát és a lehetséges orvosi ellátási igényeket".

A rövidebb életű kutyáknak általában az egészségi állapota is rosszabb, többször szorulnak állatorvosi kezelésre - jegyezték meg a kutatók.