Sikolyszerű kozmikus rádióhullámok robbanását bocsájtják ki egyes bolygók pusztulásukkor.

A Science News portálnak adott interjújában Yong-Feng Huang, a Nanjing Egyetem kutatója arról beszélt, hogy a kozmosz mélyéről érkező, eredetüket tekintve rejtélyes, úgynevezett gyors rádiókitörések (Fast Radio Bursts, rövidítve FRB) egy részét szétszakadó bolygók bocsájtják ki. Elméletüket az Astrophysics Journal című csillagászati szakfolyóiratban publikálták.

A gyors rádiókitörések kozmikus rádióhullámok rövid ideig, mindössze néhány milliszekundumig tartó, nagyon erős löketei. Az első FRB-ket 2007-ben detektálták, keletkezésükre azóta sincsenek magyarázatok.

Művészi illusztráció egy gyors rádiókitörésről (FRB)Forrás: Mark Garlick/Science Photo Library

Túl közel kerülnek a halált hozó csillaghoz

Huang és munkatársai azt gondolják, az FRB-k rendkívül sűrű neutroncsillagok és a körülöttük keringő bolygók kölcsönhatásának eredményei. A teória szerint a bolygók elliptikus pályájukon haladva túlságosan közel kerülnek erősen illékony, összeomlott csillagjukhoz, aminek hatására elkezdenek szétszakadni, megnyúlni, torzulni, és ezzel egész darabok válnak le róluk.

A bolygótöredékek leszakadása után a maradványok kölcsönhatásba lépnek a töltött részecskékből és sugárzásból álló csillagszéllel, ez a jelenség pedig nagyon erős rádióhullámok kibocsátásával jár együtt.

IllusztrációForrás: Wallpaperbetter

Az egyetem csillagászai két korábban felfedezett „ismétlődő" FRB-vel vetették össze következtetésüket – az egyiket 2016-ban észlelték, és 160 naponként ismétlődik, míg a másik 16 naponként ismétlődik. Az eredmény alapján a bolygóhalál elmélet mindkét FRB-t jól megmagyarázza.