Ez volt az emberiség történetének öt legborzalmasabb földrengése

Tangsan közvetlenül a földrengés után és ma
Vágólapra másolva!
Az embereket érő legsúlyosabb és legtöbb áldozatot szedő természeti katasztrófák közül kiemelkednek a földrengések. A jelentősebb földrengésekről az egyik első írásos feljegyzés 526-ból származik. A nagy földrengések és az áldozatok számában a szomorú rangsort Kína vezeti. A következőkben a történelem legtöbb halálos áldozatot szedő földrengéseiből soroljuk fel az első ötöt csökkenő sorrendben.
Vágólapra másolva!

1556. Sanhszi

A történelem leghalálosabb földrengése a kínai Sanhszi tartományt sújtotta 1556. január 23-án. A "Csia-csing nagy földrengés" néven ismert földrengés - a császár után, akinek uralkodása alatt történt - a Kínai Tudományos Múzeumok szerint 621 négyzetmérföldes (1000 négyzetkilométeres) területet tett romhalmazzá. Becslések szerint 830 000 ember halt meg, amikor jaodongjaik - a régió löszfennsíkjaiba vájt barlanglakások - összeomlottak. A rengés pontos erőssége a történelem homályába vész, de a mai geofizikusok 8-as erősségűre becsülik.

Hagyományos jadongok vagy barlanglakások Sanhsziban Forrás: Wikimedia

2010. Haiti

A 2010. január 12-én Port-au-Prince-től északnyugatra Haitit sújtó 7,0 erősségű katasztrofális földrengés minden idők három leghalálosabb földrengése közé tartozik. Mivel Haiti a nyugati félteke egyik legszegényebb országa és a nagy földrengésekkel kapcsolatos múltja korlátozott, rendkívül sebezhetővé vált a károk és az emberéletek elvesztése szempontjából. A földrengés 3 millió embert érintett.

A halálos áldozatok számát illetően a becslések megoszlottak; a haiti kormány kezdetben 230 000 halálos áldozatra számított, de 2011 januárjában a tisztviselők ezt a számot 316 000-re módosították. A Medicine, Conflict and Survival című folyóiratban közzétett 2010-es tanulmány szerint a halálos áldozatok száma 160 000 körül van, míg az USGS még ennél is alacsonyabb, 100 000 körüli számot közölt. Ezek az eltérések tükrözik a halálesetek számolásának nehézségeit még a modern korban is, nem is beszélve a "hivatalos" számok körül folyó politikai csatározásokról.

Port-au-Prince romjai a 2010-es földrengés után Forrás: AFP/Jewel Samad

1920. Haijüan

"A haijüani földrengés volt a 20. század legnagyobb erősségű és intenzitású rengése Kínában" - mondta Deng Qidong, a Kínai Tudományos Akadémia geológusa egy 2010-es szemináriumon.

A földrengés, amely 1920. december 16-án az észak-közép-kínai Haijüan megyét sújtotta, a szomszédos Kanszu és Sanhszi tartományokat is megrázta. A jelentések szerint a Richter-skálán 7,8-as erősségű volt, Kína azonban ma azt állítja, hogy 8,5-ös erősségű volt. A halálos áldozatok számát illetően is eltérések vannak. Az USGS összesen 200 000 áldozatról számolt be, de egy 2010-es kínai szeizmológusok által készített tanulmány szerint a halálos áldozatok száma akár 273 400 is lehetett. A Landslides című folyóiratban megjelent 2020-as tanulmány szerint a régió nagy mennyiségű lösztalaj (porózus, iszapos üledék, amely nagyon instabil) hatalmas földcsuszamlásokat váltott ki, amelyek több mint 30 000 halálesetért felelősek.

526. Antiokheia

Mint minden évezredekkel ezelőtti katasztrófa esetében, az antiokheiai földrengés halálos áldozatainak pontos számát nehéz meghatározni. A korabeli krónikás, Malalasz azt írta akkoriban, hogy körülbelül 250 000 ember halt meg, amikor a földrengés 526 májusában a Bizánci Birodalom (a mai Törökország és Szíria) egyik legjelentősebb városát sújtotta. Malalasz a katasztrófát Isten haragjának tulajdonította, és arról számolt be, hogy Antiokheiában tűzvész pusztított el mindent, amit a földrengés megkímélt.

A The Medieval History Journal című folyóiratban 2007-ben megjelent tanulmány szerint a halálos áldozatok száma azért volt magasabb, mint az év más időszakában lett volna, mert a város tele volt zarándokokkal, akik a mennybemenetel napját - Jézus mennybemenetelének emlékére rendezett keresztény ünnepet - ünnepelték.

Tangsan közvetlenül a földrengés után és ma Forrás: Xinhua News

1976. Tangsan

1976. július 28-án hajnali 3 óra 42 perckor a kínai Tangsan várost egy 7,8-as erősségű földrengés tette szinte a földdel egyenlővé - derül ki az amerikai földtani intézet (USGS) jelentéséből. Tangsan, a katasztrófa idején mintegy 1 millió lakosú iparváros volt. A földrengés megdöbbentően sok, több mint 240 000 áldozatot követelt a hivatalos kínai adatok szerint.

Egyes szakértők szerint ez a szám durván alábecsült, és az áldozatok száma valószínűleg megközelítette a 700 000-et. (Ha ez utóbbi becslést vesszük alapul, akkor ez lehetett a történelem második legsúlyosabb földrengése.) A jelentések szerint Tangsan épületeinek 85%-a összeomlott, és a rengéseket a több mint 180 km-re (100 mérföldre) lévő Pekingben is érezni lehetett. Több évbe telt, mire Tangsan városát a korábbi fényében sikerült újjáépíteni.