Mindent felülírhat a most felfedezett indián barlangművészet

indián barlangrajz
Sokáig nem fedték fel a barlang kilétét, hogy ezzel is megvédjék Észak-Amerika egyik leggazdagabb őslakos barlangművészeti helyszínét
Vágólapra másolva!
Váratlan felfedezést tettek a tudósok, akik egy névtelen alabamai barlang 3D-s modellezését végezték el. A barlangot csak 1998-ban azonosították először, de a szakemberek sokáig nem fedték fel a kilétét, hogy ezzel is megvédjék Észak-Amerika egyik leggazdagabb őslakos barlangművészeti helyszínét.
Vágólapra másolva!

A régészek az úgynevezett 3D fotogrammetriai módszereket alkalmaztak a barlang kezelésében és megőrzésében. Az adatok korábban ismeretlen antropomorf jeleket tártak fel, miközben a szakemberek a háromdimenziós modellt a különböző megvilágítási részletekkel manipulálták, amelyek közül néhány kétméternél is hosszabb.

A kutatóknak a rajzok között sikerült azonosítaniuk egy háromméter hosszú, gyémánt csörgőkígyót, amely az amerikai kontinens legnagyobb csörgőkígyója, és az őslakosok szent állata. Emellett számos sárba rajzolt, óriási figurát is felismertek.

A csapat szénizotópos kormeghatározást is végzett, amely felfedte, hogy a barlang egy több mint ezer éves, úgynevezett „érintkezés előtti hely" lehetett, amelyet az időszámításunk szerint első évezredben használhattak. Ez volt az az időszak, amikor a gazdálkodás és a hosszú távú letelepedések felváltották az élelemkereső életmódot a régióban.

Sokáig nem fedték fel a barlang kilétét, hogy ezzel is megvédjék Észak-Amerika egyik leggazdagabb őslakos barlangművészeti helyszínét Forrás: Antiquity

Ezek az ősi amerikai őslakosok nagy léptékben módosították tájhasználatot, amibe gyakran vallási és spirituális hiedelmeket is beépítettek.

Délkeleten például nagy halmokat emeltek, ami által megpróbáltak felemelkedni a felső világ szellemeihez. A barlangok pedig más jellegű szakrális tereknek minősültek, amelyekre a halmok ellentéteként tekintettek és az alvilágba vezető útvonalakat jelentette számukra.

– mondta Simek professzor, a Tennesse-i Egyetem munkatársa a HeritageDaily online tudományos portálnak. – Arra utalhatnak, hogy a művészetről alkotott jelenlegi értelmezésünk talán hiányos adatokon alapulhat.

Számos sárba rajzolt, óriási figurát azonosítottak Forrás: Antiquity

A Cambridge University Press szaklapban publikált tanulmányban kutatók úgy vélik, hogy az újonnan azonosított jelek az alvilág szellemeit ábrázolhatják. A csapat most azt reméli, hogy a fotogrammetria más helyszíneken történő alkalmazása további eredményekhez vezethet, amelyek forradalmasíthatják az ősi indián barlangművészet megértését.