Ha valaki fogyni szeretne, a legfontosabb tényező az energiaegyensúly, vagyis az, hogy mennyi kalóriát fogyasztunk el a felhasznált kalóriákhoz képest. Az egyenlet "bevitt kalóriák" oldala az ételekből és italokból áll, a "leadott kalóriák" pedig az anyagcsere, a sportolással és más tevékenységből adódó testmozgás. A jó hír az, hogy a víz döntő szerepet játszik mindebben.

Az egyik fő ok, amiért a víz jótékony hatással lehet a fogyásra, az az, hogy teljesen kalóriamentes, így a cukros italok, gyümölcslevek és kalóriadús forró italok vízzel való helyettesítése jelentősen csökkentheti a naponta elfogyasztott kalóriák számát. Valószínűleg elég nyilvánvaló, hogy a jóllakottságot fokozó (azaz teltségérzetet keltő) ételek fogyasztása vagy ivása csökkenti az elfogyasztott ételek mennyiségét, és így a kalóriabevitelt is, és számos tanulmány kimutatta, hogy a vízivás növeli a jóllakottságot és csökkenti az éhségérzetet, amint azt a Proceedings of the Nutrition Society című folyóiratban megjelent áttekintés is felvázolja.

Ez részben annak tudható be, hogy a vízivás egyszerűen feltölti a gyomrot, és csökkenti az éhségérzetet, valamint annak, hogy a szomjúság és az éhség osztozik bizonyos idegi áramkörökön, ami bizonyos egyéneknél a kettő bizonyos összemosódásához vezet - olvasható az Appetite című szaklapban megjelent kutatásban.

A vízivás elősegíti a fogyástForrás: Shutterstock

Egyértelmű, hogy a több víz fogyasztása előnyös, ha fogyni próbálsz, de vannak-e olyan napszakok, amikor a vízivás jobban elősegíti a fogyást? Abszolút!

Két egyértelmű időpont a legjobb: amikor éhes vagy, és közvetlenül az étkezések előtt. Ahogy fentebb már említettük, a szomjúság és az éhség jelzése egyeseknél összekeveredhet, így az éhségjelzés valójában szomjúság lehet. Ha pedig éhségről van szó, a vízivás segíthet a telítettség érzésében, mivel szó szerint vízzel tölti meg a gyomrát.

Arra is van bizonyíték, hogy ha közvetlenül étkezés előtt iszunk vizet, az segíthet abban, hogy kevesebbet együnk az adott étkezés során, mivel hamarabb jóllakunk. A fogyástól eltekintve, ha arról van szó, hogyan maradjunk hidratáltak, a vízivás, amikor szomjasak vagyunk, szintén kiváló ötlet, hogy a szervezetünk továbbra is a lehető legjobban működjön.