Csecsemők maradványait is felfedezték az azték ház alatt

azték
Számos izgalmas lelet rejtőzött a most feltárt azték ház alatt
Vágólapra másolva!
Az Instituto Nacional de Antropología (INAH) munkatársai egy azték házat, valamint Mexikóváros gyarmati és ipari múltjának elemeit találták meg egy ásatás során. A felfedezésekre egy elektromos alállomás korszerűsítési projektje során bukkantak Mexikóváros központi szomszédságában.
Vágólapra másolva!

A régészek egy késő posztklasszikus korszakból (időszámításunk szerint 1200-1521) származó mezőgazdasági lakóházat találtak a terület két környékén: egyrészt Yopico és Teocaltitlan határán, illetve az egykori Azték Birodalom fővárosaként számon tartott Tenocstitlan város Moyotlan alterületén belül.

Az építmény vályogpadlói alatt a kutatók egy 60 centiméter magas kőszobrot és egy pár, úgynevezett Red Texcoco és Canal Brown Monochrome típusú temetkezési edényt tártak fel.

Ezekben többek között csecsemők maradványai, valamint füstölők, kézi orsófejek és fonáshoz szükséges eszközök voltak.

Számos izgalmas lelet rejtőzött a most feltárt azték ház alatt Forrás: INAH

– mondták a kutatók a HeritageDaily online tudományos portálnak. – Ezt a kis méretű, téglalap alakú módszert a termékeny szántóterületekre támaszkodva alkalmazták a sekély tómedrekben.

A felső rétegekben a sárral összeragasztott kövekből készült falmaradványok, valamint a 16-17. századi gyarmati betelepülésből származó nyerges- és kerámiaműhelyek nyomait is láthatjuk.

A tudósok 19. századi fürdőszobai padlólapokat és egy vízelvezető rendszert is találtak a helyszínen, amely egykor a José María Marroquí krónikáiban említett „Las delicias" nyilvános fürdőkhöz tartozhatott.