Meglepően más lehet az intelligencia szintje az egypetéjű ikreknek

ikrek
Vágólapra másolva!
A kutatók kihasználták azt a ritka lehetőséget, hogy olyan egypetéjű ikreket tanulmányozzanak, akiket még az életük elején elválasztottak egymástól és különböző országokban, különböző családokban nevelkedtek. Meglepő eredményeiket a közelmúltban publikálták.
Vágólapra másolva!

Az intelligencia szintről a tudósok korábban már kimutatták, hogy akár 80 százalékban is örökölhető és az ikrek általában nagyjából azonos pontszámot érnek el a kognitív teszteken. A Personality and Individual Differences című folyóiratban publikált tanulmány azonban más eredményt mutatott be: ebben az esetben jelentős, 16 pontos különbség volt a testvérek között.

Természetesen sok hasonlóságot találtak az ikerpár tagjai között, de a különbségek is szembetűnőek voltak.

Ez a szakemberek szerint arra utal, hogy újra kell gondolniuk, hogy az intelligenciánk mennyire függ a génjeinktől és mennyire a környezettől, amelyben felnőttünk.

Az ikrek ezek szerint nem feltétlenül érnek el nagyjából azonos pontszámot a kognitív teszteken Forrás: Pixabay

– írják a kutatók közleményükben, amit a ScienceAlert online tudományos portál idéz. – A korábbi kutatásokkal ellentétben az ikrek általános intelligenciája és non-verbális érvelési pontszáma jelentős különbségeket mutatott.

Az ikerpár 1974-ben született Dél-Koreában, ám kétévesen el kellett válniuk egymástól, miután egyikük elveszett egy piacon. Az elveszett testvért végül egy pár fogadta örökbe az Egyesült Államokban.
Az ikrek csak 2020-ban találkoztak újra, miután az amerikai ikerpár DNS-mintát adott a dél-koreai családoktól elveszett gyermekek felkutatására irányuló program részeként. Az ikerpárral ezután a kutatók vették fel a kapcsolatot, akik egy sor teszten és interjún vettek részt.

A sok hasonlóság ellenére – többek között a mentális egészség és a munkával való elégedettség terén – az otthon, Dél-Koreában nevelkedett iker magasabb pontszámot ért el az észlelési érvelés és a feldolgozási sebesség tekintetében.

És bár a pontszámok egyértelműek, az oka azonban nem az. A szakemberek megjegyezték, hogy az amerikai iker felnőttként három agyrázkódást is elszenvedett, amitől „más embernek" érezte magát. Azt azonban nem lehet biztosan tudni, hogy ez befolyásolta-e a kognitív tesztek eredményeit.

Az ikrek esetében újra kell gondolni, hogy az intelligenciánk mennyire függ a génjeinktől és mennyire a környezettől, amelyben felnőttünk Forrás: AFP/Giuseppe Cacace

A tudósok szerint érdemes figyelembe venni azt is, hogy az ikrek fejlődését szolgáló családi otthonok egyáltalán nem hasonlítottak egymásra, ráadásul a világ teljesen más pontjain találhatók.

A kutatók jelentése szerint az Egyesült Államokban több a konfliktus és kevesebb a szabadság, mint Dél-Koreában. Hozzátették, hogy a kulturális különbségek is hatással lehettek néhány személyiségpontszámra.

A tanulmány rámutat azonban arra is, hogy egyetlen ikerpár adataiból nem szabad túl sok határozott következtetést levonni; ám a könnyen hozzáférhető DNS-tesztek elterjedése azt jelenti, hogy az elkövetkező években újabb, „rég elveszett" ikreket fedezhetnek fel.