Fülfájás gyerekeknél- mikor forduljunk orvoshoz?

gyerek, fülfájás
Ha fáj a gyerek füle, fülcseppet ne használjunk és semmit se csepegtessünk a fülébe, amíg orvos nem látta. Nem tudjuk, hogy milyen állapotban van a dobhártya, így ezzel akár árthatunk is! A hajmosást és a kádban fürdést is mellőzzük, amíg a fülfájás nem múlik. Zuhanyozás közben is tartsuk szárazon a fülét.
Vágólapra másolva!
A fülfájás gyerekeknél évszaktól függetlenül gyakori panasz. Anatómiai okok miatt könnyen kialakulhat nátha szövődményeként is, de strandolás után is sokan fordulnak orvoshoz a gyermeküknél jelentkező fülfájás miatt. Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter, a Fül-orr-gégeközpont orvosa elmondta, hogyan csillapíthatjuk a fülfájást otthon és mikor forduljunk orvoshoz?
Vágólapra másolva!

Fülfájás gyerekeknél-miért gyakori panasz?

Gyerekeknél a fület az orral összekötő fülkürt rövidebb, szűkebb és lefutása is eltér a felnőttekétől. Emiatt egy nátha vagy orrmandula nagyobbodás miatt a fülkürt könnyebben elzáródik, a középfül így nem tud megfelelően szellőzni, ami ideális feltételeket teremt a középfülben a kórokozók elszaporodásához. A savós középfülgyulladás szintén gyakori panasz gyerekkorban, ami akár sokáig lappanghat is, gyakran már csak a hallásromlás hívja fel rá a figyelmet. Gyermekeknél a hallójárat megbetegedései sem ritkák, ezek különösen a nyári szezonban fordulnak elő. Ha sok időt töltenek medencében, víz alatt, a fül érzékeny bőre felázik, a kórokozók így könnyebben fertőzéseket okozhatnak.

Ha a gyerek arról panaszkodik, hogy fáj a füle, esetleg még lázas is, orvoshoz visszük. A savós középfülgyulladás esetében azonban ezek a tipikus tünetek hiányoznak. Amire azonban érdemes figyelni, az a halláscsökkenés. Ha az óvónő, tanító szerint a gyermek az órán figyelmetlen, ha szólítják, nem reagál, gondoljunk arra, hogy ez nem puszta figyelmetlenség, hanem a hallásával gond lehet. Forrás: https://www.fulorrgegekozpont.hu/szakterulet/gyermek-ful-orr-gegeszet

Mit tehetünk otthon a gyógyulásért?

• Ha a gyermek fülfájásra panaszkodik, a sok esetben hirtelen és intenzív tünetek ellenére is jóindulatú, spontán betegségről van szó. A legfontosabb ilyenkor, hogy a fájdalmat csillapítsuk, erre használjuk a házi patikában elérhető, korábban bevált gyógyszert. Ezt a gyermek életkorának megfelelően, a betegtájékoztatóban leírt rendszerességgel adagolhatjuk a nap folyamán.

• Ha jól esik a fül melegítése, használjunk infralámpát, naponta 3-5 alkalommal, 15-20 percig. Ha ez nincs kéznél, akkor egy tányérban melegítsünk sót és azt kanalazzuk egy zokniba, ezt tegyük a fülére. Vigyázzunk, ne legyen túl forró!

• Ha a fülfájást náthás betegség előzte meg, akkor nagyon fontos az orr tisztán tartása, az orrdugulás kezelése rendszeres orrfújással és orrspray használatával.

• Fülcseppet ne használjunk és semmit se csepegtessünk a fülébe, amíg orvos nem látta. Nem tudjuk, hogy milyen állapotban van a dobhártya, így ezzel akár árthatunk is! A hajmosást és a kádban fürdést is mellőzzük, amíg a fülfájás nem múlik. Zuhanyozás közben is tartsuk szárazon a fülét.

• Az ágy fejvégi részét érdemes megemelni, mert fekvő helyzetben a lüktető fülfájás erősödhet. Tegyünk a feje alá több párnát.

Ha fáj a gyerek füle, fülcseppet ne használjunk és semmit se csepegtessünk a fülébe, amíg orvos nem látta. Nem tudjuk, hogy milyen állapotban van a dobhártya, így ezzel akár árthatunk is! A hajmosást és a kádban fürdést is mellőzzük, amíg a fülfájás nem múlik. Zuhanyozás közben is tartsuk szárazon a fülét. Forrás: https://www.fulorrgegekozpont.hu/hirek/savos-kozepfulgyulladas-gyerekeknel

Mikor forduljunk orvoshoz?

A fülfájás gyerekeknél az esetek többségében egy-két nap alatt spontán gyógyul. Bizonyos helyzetekben azonban elkerülhetetlen az orvosi vizsgálat.

2 évesnél idősebb gyermekek esetében erre az alábbi tünetek kapcsán van szükség:

- a fülfájás az otthoni kezelés és fájdalomcsillapító hatására, két nap alatt nem múlik, vagy fokozódik

- csillapíthatatlan magas láz

- gennyes fülfolyás esetén

- a fül mögötti területen fájdalmas duzzanat, bőrpír

- ismétlődő hányás

- gyógyszerre nem szűnő fejfájás.

2 évesnél fiatalabb gyermekek, csecsemők esetében a fülfájás tüneteit nem mindig könnyű beazonosítani. Erre utal féléves kor alatt általában:

- az éjszakai nyugtalanság,

- sírás,

- láz

- táplálási nehézség

- nagyobb csecsemő már kapkodhat a füléhez is.

2 évesnél fiatalabb gyermeknél ezért várakozás nélkül javasolt az orvosi vizsgálat magas láz, éjszakai nyugtalanság és etetési nehézség együttes fennállásakor!

(Forrás: Fül-orr-gégeközpont: https://www.fulorrgegekozpont.hu)