Az éghajlatváltozás miatt világszerte tapasztalható száraz, esőtlen időszakok hosszabbodására és gyakoribbá válására, valamint az ivóvízhiány veszélyére hívta fel a figyelmet az ENSZ szerdán a nyugat-afrikai Elefántcsontparton megtartott Föld-csúcstalálkozón.

Sűrűsödni fognak a hosszan tartó aszályos időszakok

Az ENSZ-nek az eseményen bemutatott jelentése szerint - amely a klímaváltozás miatti elsivatagosodást vizsgálja - az aszályok száma és hossza mintegy 29 százalékkal nőtt az ezredforduló óta. Az 1997 és 2017 közötti időszakban tapasztalható száraz időszakok emellett közel 124 milliárd dollárnyi gazdasági kárt okoztak világszerte.

Szembe kell nézni az aszály visszafordíthatatlan hatásaivalForrás: photolib.noaa.gov

Ibrahim Thiaw, az ENSZ elsivatagosodás ellen harcának koordinálására kötött egyezmény ügyvezető titkára elmondta, hogy a sűrű és hosszantartó aszályos időszakok jelentik "az egyik legnagyobb veszélyt a fenntartható fejlődésre". Kiemelte, hogy a súlyos vízhiány, a termőföldek kiszáradása és a folyamatos szárazság javarészt a fejlődő országokban, főleg a kelet-afrikai térségben van jelen, de a világ többi része is egyre jobban érintett.

Komoly ivóvíz válság alakulhat ki a század közepére

Afrika mellett legfőképp India, Észak- és Dél-Amerika, valamint Ausztrália esetében aggasztóak a változó éghajlati körülmények. Az ENSZ figyelmeztetett: nem csak Ausztráliában kell egyre több erdőtűzre számítani, de az erdőírtás jelenlegi üteme mellett az Amazonas térségének akár 16 százalékát szintén erdőtüzek pusztíthatják el 2050-ig.

A nagy szárazság miatt az erdőtüzek is egyre gyakoribbá válnakForrás: AFP via Getty Images/Kyle Grillot

Mint arról a szervezet az elefántcsontparti konferencián beszámolt, a megfelelő intézkedésekkel nem csak az afrikai szárazság szorítható vissza,

de a jövőben világszerte előforduló vízhiányt is enyhíteni lehet.

A szakemberek szerint napjainkban a Föld lakosságának csaknem egyharmada küzd az ivóvíz hiányával, ez az arány azonban 2050-re akár meg is duplázódhat.

Még napjainkban is az emberiség legalább kétharmada nem jut megfelelő minőségű ivóvízhezForrás: Phlessons.com

Sőt, kutatók becslései szerint 2050-ben akár több, mint ötmilliárd ember lehet, aki évente legalább egy hónapon át vízhiányban szenved majd.

(Forrás: MTI/AP/dpa)